ARTIKEL

Buli siber beri kesan serius kepada kehidupan mangsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BERLIN: Menteri-menteri Dalam Negeri negeri-negeri Persekutuan Jerman sedang meneliti sama ada untuk memperkenalkan kesalahan jenayah berasingan bagi pembulian siber, lapor agensi berita Jerman (dpa).

Cadangan ini termasuk dalam draf resolusi menjelang mesyuarat menteri-menteri dalam negeri di Bandar Potsdam, berhampiran Berlin, dari Rabu hingga Jumaat.

“Pembulian siber adalah fenomena yang semakin meningkat yang selama ini dipandang remeh, walaupun ia mempunyai akibat yang serius kepada mangsa dalam banyak aspek kehidupan,” kata Michael Stübgen, Menteri Dalam Negeri Brandenburg.

Beliau mengemukakan usul itu kepada persidangan yang kini dipengerusikannya.

Menteri-menteri Kehakiman perlu meneliti cadangan berkenaan terlebih dahulu.

Stübgen berkata pada beberapa bulan lepas bahawa walaupun pembulian siber sering memberi kesan kepada wanita dan kanak-kanak, permusuhan dan ancaman terhadap pegawai perbandaran dan wakil yang dipilih juga meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Akhbar Der Spiegel menulis bahawa Kementerian Kehakiman Persekutuan percaya bahawa undang-undang jenayah semasa sudah membolehkan pembulian siber dihukum “dengan cara yang sesuai dengan kesalahan dan kebersalahan tersebut”.

Bagaimanapun, kemungkinan keperluan perubahan sedang diteliti “berhubung dengan keperluan Arahan EU mengenai memerangi keganasan terhadap wanita dan keganasan rumah tangga”.– BERNAMA-dpa

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Projek naik taraf lima jalan di Meradong siap

BINTANGOR: Penduduk lima penempatan di Meradong kini menikmati kemudahan yang lebih selesa apabila pelaksanaan lima Projek Mesra Rakyat (PMR) membabitkan kerja baik pulih jalan raya