Resepi DEBM menyakiti hati dari menantu yang tersakiti

Cederakan rakan baik, lelaki dipenjara tujuh bulan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Gambar hiasan

KUCHING: Padah mencederakan rakan baiknya dengan menghumbankan mangsa ke tapak pembinaan di belakang bangunan kedai, seorang lelaki tempatan dijatuhi hukuman penjara tujuh bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini.

Tertuduh Krishnan Joseph Rusell Johnson, 32, mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Seksyen 325 Kanun Keseksaan yang dibacakan di hadapan Majistret Zaiton Anuar.

Mengikut pertuduhan, dia melakukan perbuatan itu di sebuah kedai makan, Jalan Ban Hock, di sini, kira-kira jam 12.30 tengah malam, 19 November 2022.

Sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun dan boleh dikenakan denda.

Menurut fakta kes, semasa pengadu sedang makan dengan rakannya (tertuduh) di sebuah kedai makan, tiba-tiba tertuduh bertindak agresif.

Pengadu cuba menenangkan tertuduh namun tidak berjaya.

Melihat keadaan semakin tegang, pengadu cuba menghubungi isteri tertuduh untuk mendapatkan bantuan.

Apabila tertuduh menyedari perbuatan pengadu, dia terus merampas telefon tersebut lalu menghempaskan ke atas jalan raya dan merendamnya ke dalam air panas yang sedang mendidih.

Tidak tahan dengan sikap tertuduh, pengadu kemudian lalu beredar dari tempat kejadian menuju ke keretanya yang diletakkan di belakang kedai makan tersebut.

Semasa menuju ke arah kereta pengadu, tertuduh telah menghumban pengadu sebanyak dua kali iaitu di sebelah jalan yang bertingkat dan di tapak pembinaan belakang kedai.

Pengadu kemudian tampil membuat laporan polis untuk tindakan lanjut seterusnya membawa kepada penahanan tertuduh sehari selepas kejadian.

Difahamkan, tertuduh dikatakan di bawah pengaruh alkohol semasa kejadian berlaku.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Pegawai pendakwa Inspektor Merylene Lindan Andrew Mang, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, di mahkamah yang sama, Krishnan turut dijatuhi hukuman denda RM3,000 atau penjara enam bulan atas kesalahan merosakkan telefon telefon pintar jenama Iphone milik mangsa yang sama dengan menghempas di atas jalan raya dan memasukkan ke dalam air panas yang sedang mendidih.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang daripada satu tahun hingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

24 Mac 2023

Berita Terbaru

Bali rai Hari Nyepi

BALI: Pulau peranginan terkenal Indonesia, Bali kelihatan sunyi kerana penduduk