ARTIKEL

China buat simulasi serang Taiwan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BEIJING: Jet pejuang dan kapal perang China membuat simulasi serangan ke atas Taiwan pada Ahad ketika mereka mengepung pulau itu semasa latihan ketenteraan hari kedua yang dilancarkan sebagai tindak balas kepada pertemuan presiden Taiwan dengan speaker Dewan Amerika Syarikar (AS).

Latihan ketentgeraan itu dikecam oleh Taipei.

Washington pula menggesa agar bertenang, mengatakan ia memantau tindakan Beijing dengan teliti Operasi tiga hari yang berlangsung sehingga Isnin yang digelar “Joint Sword” itu termasuk latihan mengepung Taiwan, kata Komando Teater Timur Tentera Pembebasan Rakyat (PLA).

“Saya agak bimbang; Saya akan berbohong kepada anda jika saya mengatakan bahawa saya tidak,” kata Donald Ho, 73 tahun, yang sedang bersenam pagi Ahad di taman Taipei.

“Saya masih bimbang kerana jika perang Meletus, kedua-dua pihak akan menderita agak teruk.”

Latihan perang China melibatkan penghantaran pesawat, kapal dan kakitangan ke kawasan maritim dan ruang udara di sekitar keempat-empat sisi Taiwan, kata tentera ketika melancarkan latihan.

Laporan penyiar kerajaan CCTV pada Ahad mengatakan latihan itu mensimulasikan serangan ketepatan bersama terhadap sasaran utama di pulau Taiwan dan perairan sekitarnya, dan pasukan tentera terus mengekalkan keadaan mengepung pulau itu.

Baca lain  70 lagi kematian akibat virus COVID-19 di Indonesia

Tentera udara juga mengerahkan puluhan pesawat untuk terbang ke ruang udara sasaran, dan tentera darat telah menjalankan latihan untuk serangan ketepatan berbilang sasaran, tambah laporan itu.

Presiden Taiwan Tsai Ing-wen mengecam latihan tersebut, yang dibuat selepas beliau bertemu dengan Speaker Dewan AS Kevin McCarthy di luar Los Angeles minggu lalu.

Tsai berikrar untuk bekerjasama dengan AS dan negara lain yang berfikiran sama dalam menghadapi pengembangan autoritarian yang berterusan.

Latihan pada Isnin termasuk latihan tembakan peluru hidup di luar pantai berbatu wilayah Fujian China, kira-kira 80 kilometer di selatan Kepulauan Matsu Taiwan dan 190 kilometer dari Taipei.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU

Kes COVID-19 meningkat 14.8 peratus – KKM

PUTRAJAYA: Jumlah kes COVID-19 meningkat 14.8 peratus kepada 1,230 kes pada Minggu Epidemiologi ke-20 (ME 20/2024) iaitu bagi tempoh 12 Mei hingga 18 Mei 2024,

1 Rumah 1 Jalur Gemilang, pupuk semangat kebangsaan

KUCHING: Kempen 1 Rumah 1 Jalur Gemilang (1R1JG) diperkenalkan dan dilancar Kementerian Komunikasi merupakan satu simbolik bagi menggerakkan hati rakyat Malaysia. Menteri di Jabatan Premier