ARTIKEL

China lulus pembinaan loji arang batu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BEIJING: China membuat keputusan besar dalam kuasa arang batu setakat tahun ini, mengutamakan bekalan tenaga berbanding ikrarnya untuk mengurangkan pelepasan daripada bahan api fosil, kata Greenpeace pada Isnin.

Ekonomi kedua terbesar di dunia itu juga merupakan pemancar terbesar gas rumah hijau yang mendorong perubahan iklim seperti karbon dioksida (CO2) dan ikrar pelepasan China dilihat penting untuk mengekalkan kenaikan suhu global jauh di bawah dua darjah Celsius.

Lonjakan dalam kelulusan untuk loji janakuasa arang batu, bagaimanapun mencetuskan kebimbangan bahawa China berundur pada matlamatnya antara 2026 dengan 2030 dan menjadi neutral karbon menjelang 2060.

Kerajaan tempatan di wilayah China yang kelaparan tenaga meluluskan sekurang-kurangnya 20.45 gigawatt (GW) kuasa arang batu dalam tiga bulan pertama 2023, kata Greenpeace.

Itu adalah lebih daripada dua kali ganda daripada dilaporkan Greenpeace 8.63 GW untuk tempoh yang sama tahun lepas dan lebih besar daripada 18.55 GW yang mendapat lampu hijau untuk keseluruhan 2021.

China bergantung kepada arang batu untuk hampir 60 peratus tenaga elektriknya tahun lepas.

Dorongan untuk lebih banyak loji arang batu membawa risiko bencana iklim dan mengunci kami ke laluan karbon tinggi.

“Ledakan arang batu pada 2022 jelas berterusan sehingga tahun ini,” kata jurukempen Greenpeace, Xie Wenwen.

Kajian yang dikeluarkan pada Februari oleh Global Energy Monitor (GEM) berkata, China tahun lepas meluluskan pengembangan terbesar loji janakuasa arang batu sejak 2015.

Kebanyakan projek arang batu baharu yang diluluskan dalam tempoh Januari hingga Mac tahun ini adalah di wilayah yang mengalami kekurangan bekalan elektrik akibat rekod gelombang haba dalam tempoh dua tahun lepas, kata Greenpeace.

Beberapa yang lain berada di barat daya China, dengan rekod kemarau tahun lalu mengurangkan pengeluaran tenaga hidro dan memaksa kilang ditutup.

Tidak jelas berapa banyak loji janakuasa arang batu yang diluluskan tahun ini untuk memulakan pembinaan.

Penganalisis Greenpeace memberi amaran bahawa melabur dalam lebih banyak loji bahan api fosil untuk bersedia menghadapi lonjakan penyaman udara akan mewujudkan kitaran ganas iaitu peningkatan pelepasan gas rumah hijau daripada loji arang batu, mempercepatkan perubahan iklim, mengakibatkan cuaca ekstrem yang lebih kerap seperti gelombang haba.

“Sektor kuasa China masih memuncak pelepasan menjelang 2025,” kata Xie daripada Greenpeace, tetapi menambah bahawa pelepasan yang dikeluarkan hari ini akan kekal di atmosfera selama beberapa dekad.

China juga merupakan pengeluar tenaga boleh diperbaharui terbesar dan paling pesat berkembang di dunia.

Sumber angin, suria, hidro dan nuklear dijangka membekalkan satu pertiga daripada permintaan elektriknya menjelang 2025, meningkat daripada 28.8 peratus pada 2020, menurut anggaran Pentadbiran Tenaga Nasional.

BERITA LAIN

Thailand serah surat rasmi sertai BRICS

BANGKOK: Thailand secara rasmi telah menghantar surat hasrat untuk menyertai organisasi antara kerajaan yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, yang dikenali dengan

BERITA TERBARU

Saingan satu lawan satu di PRK Sungai Bakap

NIBONG TEBAL: Seberang Perai, Pulau Pinang: Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan