Trending

Cipta 1,952 peluang pekerjaan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Kongres Antarabangsa Perubatan Tropika dan Malaria (ICTMM) 2024 dijangka memberikan manfaat ekonomi yang besar kepada Malaysia, dengan kesan ekonomi sebanyak RM24.6 juta.

Ketua Pegawai Eksekutif BESarawak Amelia Roziman berkata, pihaknya menganggarkan RM13.4 juta akan diraih daripada perbelanjaan langsung para perwakilan kongres.

Selain itu, beliau berkata, acara tersebut akan mencipta sebanyak 1,952 peluang pekerjaan kepada masyarakat.

“Tujuan Persatuan Parasitologi dan Perubatan Tropika Malaysia adalah untuk berada di barisan hadapan dalam memupuk kerjasama global dalam komuniti saintifik dan mendorong perubahan yang bertransformasi.

“Industri acara perniagaan Sarawak memberi nilai tinggi kepada kerjasama, dan kami berharap dengan menjadi tuan rumah bagi ICTMM, kongres ini akan menjadi kunci kepada kemajuan perubatan tropika di Malaysia dan Asia,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media Kongres Antarabangsa Perubatan Tropika dan Malaria (ICTMM) 2024 yang ke-21, di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, semalam.

Manakala bagi Pengerusi Penganjur ICTMM 2024 Profesor Dr. Siti Nursheena Mohd Zain, selain perkongsian pengetahuan dan rangkaian, hasil yang diharapkan daripada kongres ini adalah untuk menyumbang kepada kesihatan global.

Katanya ini menerusi pengetahuan, pandangan dan kerjasama yang diperoleh daripada kongres itu dapat diterjemahkan ke dalam penyelesaian praktikal dan campur tangan yang menangani cabaran penyakit tropika di wilayah masing-masing.

“ICTMM telah dihoskan selama lebih 100 tahun dan matlamat utama kami adalah untuk mengetuai perbualan dan pengetahuan dunia dalam perubatan tropika melalui kerjasama antara persekutuan kebangsaan dan antarabangsa.

“Terdapat keperluan untuk menekankan kepentingan kerjasama dan kerjasama global dalam memerangi penyakit tropika.

“Kita mesti meneroka pendekatan pelbagai disiplin untuk mencapai matlamat bersama untuk menghapuskan penyakit tropika.

Hanya melalui kerjasama, kita boleh berkongsi amalan terbaik, bertukar idea dan belajar daripada pengalaman satu sama lain,” ujarnya. 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru