ARTIKEL

Cipta penyelesaian inovatif

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Perbadanan Ekonomi Digital Sarawak (SDEC) barubaru ini berkolaborasi dengan Malaysian Business Angel Network (MBAN) Sarawak Chapter, Sinisana Technologies dan Origo Eco dalam penganjuran ceramah berkaitan teknologi maklumat dan kelestarian alam sekitar di Kuching.

SDEC dalam kenyataannya berkata, kemuncak program tersebut ialah kempen dana ekuiti Origo Eco yang bertujuan untuk membina rantaian blok kompos dan semula jadi, yang pertama di dunia palet.

Penyelesaian Pallet Origo, inovasi terobosan dalam rantaian bekalan industri, berjanji untuk merevolusikan cara barang diangkut, dijejaki dan disimpan, sambil mengurangkan penebangan hutan serta jejak karbon dengan ketara.

Menurut kenyataan itu, acara kali ini bertepatan dengan kemenangan Sinisana Technologies pada Anugerah Anugerah Ekonomi Digital (DEA) 2023 sempena Kongres Dunia ke-27 berkenaan Inovasi dan Teknologi 2023 dan Persidangan Ekonomi Digital Antarabangsa ke-6 Sarawak 2023 (WCIT).

Sinisana merupakan alumni Program SDEC Digital Village Accelerator (DiVA) Kohort 1.

Ia turut bergabung tenaga dengan Origo Eco, mencipta palet bebas kayu pertama di dunia kompos, yang dilengkapi dengan teknologi kebolehkesanan serta mendapat perhatian antarabangsa kerana potensinya untuk menangani cabaran mendesak kemampanan serta kebolehkesanan dalam rantaian bekalan.

Untuk itu, ceramah IT dan Kelestarian bakal menyediakan platform untuk pakar industri, usahawan dan individu yang mementingkan alam sekitar, meneroka kebolehkesanan dan kemampanan yang dapat digabungkan bagi mencipta penyelesaian inovatif.

Peserta juga berpeluang mempelajari ciri terobosan Penyelesaian Origo Pallet, termasuk kompos dan bahan semula jadi, integrasi teknologi blok rantai, dan potensinya untuk kesan positif ketara terhadap alam sekitar.

LAIN-LAIN BERITA

Orchidmas sasar eksport orkid

KUCHING: Orchidmas International LLC, anak Syarikat Orchidmas Sdn Bhd yang berpangkalan di Putrajaya menyasarkan untuk mengeksport orkid Malaysia ke Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE),

BERITA TERBARU

Meruked lancar muzik video baharu

KUMPULAN muzik tempatan Meruked melancarkan single dan muzik video terbaharu mereka berjudul Kining Posah pada Jumaat ini.  Menurut vokalis, Syed Ashraf Edruce, Kining Posah bermaksud

Tarikan ekopelancongan burung walit

AKTIVITI EKONOMI dan keusahawanan penduduk kampung mampu dibangun dan diperkasa melalui pembangunan Projek Ekopelancongan Burung Walit Kampung Merembeh. Projek tersebut membuka peluang pekerjaan baharu dan