Trending

CONNECTED: Antara kerjasama, perkongsian dan muzik 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Komuniti muzik Kuching dan Pontianak bakal berkolaborasi dalam mengangkat industri kreatif itu dalam penganjuran acara CONNECTED yang berlangsung pada 2 hingga 5 Ogos ini.

Program anjuran RECHAUS itu merupakan platform untuk memperkasakan jalinan kerjasama antara dua negara Malaysia dan Indonesia menerusi muzik.

Pengasas dan Pengarah RECHAUS, Andro Keebox dalam kenyataannya berkata pihaknya amat teruja untuk menghimpunkan pemuzik dan profesional dalam industri itu dari rantau berbeza.

“CONNECTED menawarkan peluang unik untuk para peserta berhubung, belajar dan mempamerkan bakat mereka, akhirnya memupuk komuniti muzik yang bertenaga dan pelbagai.

“Malah ia juga bertujuan untuk menarik pemuzik, profesional dalam industri, dan peminat muzik daripada komuniti tempatan sekali gus menyediakan platform untuk kerjasama, pembangunan kemahiran, dan pertukaran budaya, dengan matlamat mewujudkan hubungan yang berkekalan antara komuniti muzik Kuching, Sarawak dan Pontianak, Indonesia,” katanya.

Pihak penganjur berbesar hati mendapat sokongan HAUS KUCHING yang berkongsi visi untuk memupuk kerjasama dan menyokong komuniti muzik.

“Sarawak mempunyai potensi yang belum diterokai dalam menganjurkan lebih banyak kerjasama dan persembahan peringkat antarabangsa seperti CONNECTED,” kata pengarah urusan dan pengasas bersama HAUS KCH, Syed Rusydie.

“Sebagai penyedia ruang, kami melakukan bahagian kami untuk memudahkan inisiatif sedemikian, yang kami harap dapat melihat lebih banyak daripada rakan-rakan Borneo dan seterusnya,” jelasnya.

Acara dimulakan dengan sesi perkongsian persembahan langsung yang menawan hati di RECHAUS.

Peserta akan mendapat pengalaman berharga dalam menyediakan prestasi yang menarik menggunakan persediaan audio digital, pilihan bunyi dan teknik. 

Manakala pada 3 Ogos, sesi perkongsian kejuruteraan audio, yang turut diadakan di RECHAUS, akan menyediakan peserta dengan pengetahuan pakar untuk cemerlang dalam kejuruteraan audio.

Sesi itu akan merangkumi pertukaran dinamik antara jurutera audio Indonesia dan Sarawak. Sesi Perkongsian Produksi Muzik pada 4 Ogos akan meneroka proses kreatif mencipta lagu dari awal dan menampilkan sesi kolaborasi antara penerbit muzik Indonesia dan Sarawak.

Acara kemuncak akan diadakan pada 5 Ogos di HAUS KUCHING dengan menampilkan persembahan dua kumpulan Indonesia, dua artis solo tempatan yang berbakat, dan dua band tempatan yang bertenaga dari Sarawak.

Dengan mempromosikan muzik asli dan menerima teknologi baharu, CONNECTED bertujuan untuk memberi inspirasi kepada profesional dan penghibur tempatan di Kuching untuk meneroka jalan baharu dalam perjalanan kreatif mereka.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru