ARTIKEL

Covid-19: Sarawak catat 294 kes, satu kematian di Betong

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Kadar jangkitan Covid-19 di Sarawak mencatatkan sebanyak 294 kes baharu, menjadikan jumlah kumulatif meningkat kepada 256,671 kes.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) berkata, daripada jumlah tersebut sebanyak 128 kes merupakan kategori 1, 164 kes adalah kategori 2 manakala dua kes lagi dalam kategori 5.

“Daerah Miri mencatatkan kes harian tertinggi iaitu 78 kes, diikuti Sibu (75), Kuching (74), Kanowit (14), Sarikei (11), Kapit (8), Song (7), Bintulu (6), Serian dan Sri Aman (4), Samarahan (3) dan Mukah (2).

“Manakala, masing-masing mencatatkan satu kes di Limbang, Bau, Asajaya, Saratok, Subis, Matu, Telang Usan dan Pakan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, JPBN memaklumkan terdapat satu kes kematian yang dilaporkan pada 17 Februari lepas.

“Ia melibatkan seorang lelaki di Betong yang berusia 52 tahun dengan tiada sejarah penyakit yang diketahui,” katanya.

Tambahnya, sebanyak 10 kompaun telah dikeluarkan di daerah Kuching atas kesalahan gagal mendaftar masuk ke dalam premis melalui aplikasi MySejahtera dan tidak memakai pelitup muka.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.