Trending

Cuepacs hargai komitmen kerajaan kaji gaji penjawat awam

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menghargai komitmen kerajaan untuk meneliti semula Sistem Saraan Perkhidmatan Awam dengan mewujudkan jawatankuasa khas bagi membuat kajian mengenai penambahbaikan perjawatan dan organisasi, saraan serta pengurusan bakat warganya. 

Presidennya Datuk Adnan Mat berkata jawatankuasa berkenaaan sudah selesai melaksanakan sesi libat urus masing-masing mengikut enam kluster yang ditetapkan iaitu kesihatan, pendidikan, sains dan teknologi, keselamatan, teknikal dan pengurusan. 

Beliau berkata Cuepacs berpuas hati dengan sesi libat urus setiap kluster yang diketuai oleh Ketua Setiausaha yang bertanggungjawab memastikan keterlibatan semua kementerian, jabatan dan wakil pekerja termasuk pihak kesatuan secara inklusif.

“Langkah ini membuktikan kesungguhan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk merangka suatu sistem saraan yang komprehensif untuk penjawat awam dan mahu aspirasi daripada penjawat awam itu sendiri dilibatkan dalam kajian sistem saraan perkhidmatan awam baharu ini.

Katanya kesungguhan Perdana Menteri menjaga kebajikan penjawat awam boleh dilihat apabila beliau meneruskan pemberian Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) tambahan khas sebanyak RM100 bermula Januari 2023 serta pemberian bantuan khas lain dari semasa ke semasa.

“Cuepacs amat yakin dengan komitmen dan kesungguhan kerajaan dalam menambah baik sistem saraan secara komprehensif bagi memastikan perkhidmatan awam berdaya tahan dalam mendepani cabaran di masa hadapan,” katanya. 

Adnan berkata setiap pandangan dan cadangan Cuepacs bagi menambah baik inisiatif kebajikan penjawat awam sentiasa seiring dengan aspirasi kerajaan untuk meningkatkan semangat kerja yang lebih kondusif buat penjawat awam. — BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru