ARTIKEL

DAP perlu sensitif, hormati perasaan orang lain

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Ketua Penerangan PBB Datuk Idris Buang menyifatkan tindakan Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) dan DAP melanggar undang-undang secara terang-terangan.

Adun Muara Tuang itu berkata, mereka juga tidak sensitif dalam menjaga keharmonian pelbagai kaum di negeri ini dan ia sangat menyedihkan.

“Oleh itu, Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen perlu melihat semula ahli parti mereka dan perlu lebih menghormati perasaan orang lain,” katanya menerusi satu kenyataan, kelmarn.

Tambahnya, ahli GPS terdiri daripada pelbagai kaum dan bukan terletak pada nama sematamata tetapi mereka mengamalkan prinsip itu sendiri. “Kami menjaga keharmonian dan perpaduan pelbagai kaum dengan kuat untuk melangkah ke tahap yang lebih baik.

“Bagaimanapun, DAP serta ahlinya secara melulu sama seperti yang mereka katakan dalam ucapan sejak bertahun-tahun lalu.

“Adakah anda mengingati ucapan ‘Superman’ yang cenderung berbau perkauman (Nga Kor Meng) dan banyak ahli retorik DAP yang lain?” soalnya.

Beliau menjelaskan, ketika menghampiri sambutan Hari Kemerdekaan ini, rakyat Malaysia berbilang kaum perlu bersemangat untuk meraikan perpaduan dengan semangat patriotisme.

“Bagaimanapun, tindakan Dapsy dan DAP yang tidak sensitif ini menimbulkan rasa tidak selesa dan rasa tidak sedap di mulut,” katanya lagi.

Terdahulu, beliau membidas kenyataan Chieng Jen baru-baru ini yang memaklumkan bahawa PBB mempunyai mentaliti yang sama seperti Umno ekoran isu papan tanda jalan.

BERITA LAIN

Industri media Malaysia perlu ada acuan sendiri

KUCHING: Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata ketua-ketua pengarang di Malaysia mahu industri media di negara ini dibentuk mengikut acuannya sendiri. Beliau berkata mesej itu disampaikan

Bawang Assan perlukan pemimpin baharu

SIBU: Kawasan DUN Bawang Assan sentiasa mendapat perhatian daripada Kerajaan Sarawak. Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Dr Sim Kui Hian berkata, kawasan itu disifatkannya ‘sudah

Guna salelit ganti menara untuk liputan lebih luas

KUCHING: Kementerian Komunikasi sedang mengkaji penggunaan satelit untuk dijadikan sebagai menara bagi menghubungkan capaian liputan secara terus ke telefon, kata menterinya, Fahmi Fadzil. Menurutnya, teknologi

BERITA TERBARU

Kuching selamat, cantik, pintar

BANDAR raya yang cantik, bersih, tersusun, moden dan lengkap dengan segala kemudahan dan kelengkapan sentiasa menarik untuk dikunjungi. Bergantung pada sumber, senarai bandar raya yang