ARTIKEL

Dari eksekutif bank kini usahawan bertih jagung

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MUHAMAD Azamuddin Kahar, 30, (tengah) bersama-sama pekerjanya mengisi bertih jagung di dalam bekas ketika ditemui Bernama di kilangnya. Foto Bernama

IPOH: Dalam situasi ekonomi yang penuh ketidaktentuan berikutan pandemik melanda, tidak ramai termasuk mereka yang sudah mempunyai pekerjaan, berani keluar dari kepompong keselesaan dan terjun ke dalam dunia keusahawanan.

Namun, seorang bekas eksekutif sebuah bank di Kuala Lumpur, Muhamad Azamuddin Kahar, 30, tekad mengubah nasib keluarganya dengan membuka perusahaan membekalkan bertih jagung sehingga memiliki kilang sendiri di Lahat dekat sini, sejak dua tahun lepas.

“Pada awalnya, saya bersama- sama rakan buat bertih jagung ini secara sambilan dan kecil-kecilan dengan menggunakan sebuah mesin.

Sekadar mahu menambah pendapatan dan bertih jagung ini saya bekalkan untuk majlis kenduri kahwin,“ katanya ketika ditemui di kilang pembuatan bertih jagungnya di Lahat, kira-kira 10 minit dari pusat bandar raya.

Pada 2020, beliau membuka tempahan produk bertih jagungnya ‘Flavyo’ itu sempena hari raya dan tidak menyangka permintaan diperoleh begitu memberangsangkan apabila pelanggan menempah paket besar dan membeli secara pukal.

PEKERJA Taufiq Abdul Jalil kelihatan sibuk menyediakan bahan membuat bertih jagung di kilang. Foto Bernama

Menurutnya, disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan bank tidak dapat beroperasi dan dia tidak bekerja, maka ketika itulah beliau nekad berhenti kerja dan membuat keputusan untuk berniaga bertih jagung secara sepenuh masa dari rumah, lebih-lebih lagi bertih jagung ‘Flavyo’ itu mulai viral di media sosial.

Tidak lama selepas itu, bapa kepada dua anak ini melihat potensi dalam memperluaskan perniagaan tersebut lantas menambah dua lagi mesin pembuatan bertih jagung selain mengupah pekerja serta menyewakan sebuah premis untuk dijadikan pusat pengeluaran bertih jagung, ekoran permintaan yang semakin banyak.

“Saya tidak mahu berniaga umpama hangat-hangat tahi ayam, malah akan teruskan usaha ini sehingga mencapai kejayaan besar,” katanya.

Dia menambah, pada awalnya hasratnya itu ditentang ahli keluarga, namun selepas melihat episod kejayaan perniagaan tersebut yang mencecah pendapatan hingga puluhan ribu ringgit sebulan, sokongan tidak berbelah bahagi hadir selain perniagaannya semakin berkembang.

Berbekalkan tiga perisa, jualan bertih jagungnya itu boleh mencecah RM50,000 sebulan untuk kedua-dua perisa salted caramel dan coklat yang dijual dengan harga RM18 sebalang dan RM28 sekilogram.

Kini kilangnya mampu menghasilkan 130 kilogram sehari dan meningkat kira-kira 5,000 kilogram apabila tiba musim perayaan.

“Untuk kekal dan pergi lebih jauh dalam industri, saya merancang untuk meluaskan kilang melalui pinjaman Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Nasional selain memperoleh Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI),.

“Insya-Allah, perancangan ini akan memanfaatkan juga 220 orang ejen saya di seluruh negara atau menggunakan label sendiri,” katanya.

Selaku, ahli kelab penyokong bola sepak negara (Ultras), Muhamad Azamuddin turut memanfaatkan platform tersebut untuk mempromosi bertih jagungnya selain menerusi media sosial seperti Twitter dan Facebook.

Sementara itu, seorang ejennya, Aminuddin Mukhtar, 54, berkata, usaha anak muda untuk berkecimpung dalam perniagaan ini harus dijadikan contoh dalam mengubah nasib untuk lebih berjaya dalam kehidupan.

“Saya mula mengenali tentang produk ini apabila ternampak promosi di media sosial dan melihat ramai berkongsi tentang produk ini kerana keenakkan dan keranggupannya.

Saya terus ambil peluang ini dengan menyertai mereka.

Kini, sudah enam bulan saya menjadi ejen yang sah dan aktif,” katanya ketika ditemui di kilang tersebut.

Menurut Aminuddin, beliau mengambil berkilo-kilo bekalan bertih jagung pada setiap minggu untuk diletakkan di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Ipoh dan Cameron Highlands.

Permintaan sangat melambung tinggi kerana bertih jagung ini sedap dan tidak mudah lemau,” katanya.

Dalam pada itu, Muhamad Azamuddin turut menasihatkan golongan sebayanya agar tidak mudah putus asa dan melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu di dada untuk kekal lama dalam bidang perniagaan yang ingin diceburi.

“Nelayan di laut pun dapat ikan setiap hari, apatah lagi kita yang di darat. Kalau tiada modal, gunakan sahaja apa yang ada di tangan. Kalau sudah dapat untung, simpan dan jangan guna.

“Sentiasa cakna dengan sekecil-kecil kos dan bahan supaya tidak terlepas pandang setiap aliran keluar masuk duit,” tambahnya. – Bernama

BERITA LAIN

Lelaki maut dipanah petir di Sungai Petani

SUNGAI PETANI, Kedah: Seorang lelaki tempatan berusia 31 tahun maut dipanah petir ketika sedang tidur di atas buaian pondok rehat di hadapan rumahnya semasa cuaca

Menjiwai Rukun Negara pupuk perpaduan lebih erat

KUALA LUMPUR: Setiap lapisan masyarakat perlu menjiwai lima prinsip yang terkandung dalam Rukun Negara untuk memupuk perpaduan lebih erat dalam kalangan masyarakat majmuk di negara

BERITA TERBARU