ARTIKEL

Deirdre Serena Sendi bersama hadiah yang dimenanginya.

Deirdre Serena, Kumang Gawai Dayak Sibu 2024, ingin lanjut pengajian ke peringkat PhD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SIBU: Selepas dinobatkan selaku Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 semalam, Deirdre Serena Sendi menganggapnya sebagai ‘hadiah’ Gawai buat dirinya pada tahun ini untuk membantu memenuhi impiannya bagi melanjutkan pengajian ke peringkat doktor falsafah (PhD).

Ini merupakan kemenangan kedua bagi Deirdre, 27, pemegang ijazah sarjana dalam jurusan pelancongan.

Gelaran pertama yang pernah dimenanginya ialah Kumang Pesta Kebudayaan Borneo (BCF) pada 2019.

Deirdre menerima RM4,000 dengan gelaran tersebut berserta mahkota, selempang, trofi, hamper dan sijil penyertaan.

Peraduan yang menyaksikan sembilan finalis itu merupakan acara kemuncak pada Malam Mantar Gawai Dayak Sibu 2024.

Deirdre, yang gembira dengan kejayaannya itu, berkata pertandingan itu amat bermakna baginya kerana dia mahu memberi inspirasi kepada “indu Iban” (wanita Iban) untuk mendapatkan pendidikan tinggi.

“Saya boleh menggunakan platform ini sebagai contoh atau contoh kepada anak muda untuk menunjukkan kecemerlangan ‘Indu Kumang’,” ujar Deirdre yang merupakan Duta Perkhidmatan di Hotel St Regis, Kuala Lumpur.

Beliau turut mengabadikan kemenangannya kepada neneknya, yang sudah menjadi penenun ‘pua kumbu’ yang aktif dan berdedikasi selama lebih 20 tahun.

“Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada penganjur atas kerjasama mereka dengan kaum Dayak di Sarawak untuk menjayakan acara itu,” katanya, hari ini.

Ditanya apa yang dia rancangkan dengan hadiah wang itu, Deirdre dengan cepat menambah bahawa dia akan menggunakannya untuk membiayai ijazah kedoktorannya (PhD) bagi kursus yang akan dia putuskan kemudian.

Dalam pertandingan tersebut, gelaran ‘Lulong’ (tempat kedua) disandang oleh Clarissa Rinya Setian, 20, yang memenangi RM3,000 berserta selempang, trofi, hamper dan sijil penyertaan.

Nelly Mujan Rogelio pula terpaksa berpuas hati dengan gelaran ‘Selinggar Matahari’ (tempat ketiga).

Dia menerima RM2,000 berserta selempang, trofi, hamper dan sijil penyertaan.

Enam finalis lain masing-masing membawa pulang RM800 dan sijil penyertaan sebagai hadiah saguhati.

Mereka ialah Sylviana Rinya Galing, Suriana Abas, Bernardette Sumbang, Vennellise Lee, Cynthia Runai Simond dan Manisha Vyonnie Gelebat.

Hadiah-hadiah pertandingan disampaikan oleh Datin Seri Angelina Ujang yang merupakan isteri kepada Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Mengiringi beliau ketika penyampaian hadiah itu ialah Pengerusi Sarakup Indu Dayak Sarawak (SIDS) Sibu, Angelyn Uchi Maseng.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU