ARTIKEL

Tun Wan Junaidi menerima hadiah berupa produk tempatan dari Baram yang dibungkus dalam bakul anyaman yang dihiasi dengan manik semasa kunjungan hormat delegasi RECODA di Kuching, hari ini. - Foto: Astana Sarawak

Delegasi RECODA adakan kunjungan hormat ke atas TYT Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Status terkini beberapa projek mega yang sedang dilaksanakan di bawah bidang kuasa Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah (RECODA) antara perkara yang disentuh dalam kunjungan hormat delegasi itu ke Astana Sarawak, hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif RECODA, Datuk Ismawi Ismuni, mengetuai kunjungan hormat ke atas Yang di-Pertua Negeri, Tun Pehin Sri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, dan isteri, Toh Puan Fauziah Mohd Sanusi.

Antara lain yang hadir adalah wakil agensi pembangunan wilayah seperti Agensi Pembangunan Ulu Rajang (URDA), Agensi Pembangunan Tanah Tinggi (HDA) dan Agensi Pembangunan Wilayah Utara (NRDA).

Pada kunjungan tersebut, Ismawi memberi taklimat tentang kemajuan terkini Pelan Pembangunan Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) 2030 dan Pelan Pembangunan Sosioekonomi 2022-2026, serta projek mega yang sedang berjalan di bawah bidang kuasa RECODA.

Antara yang dibincangkan adalah Projek Lebuh Raya Pantai Utara akan datang di bawah NRDA yang menghubungkan Miri, Limbang dan Lawas di hujung utara Sarawak hingga ke Jalan Sambungan Sarawak-Sabah (SSLR).

Selain itu, jajaran Miri-Marudi, Marudi-Mulu (Kuala Melinau) dan Projek Jalan Long Panai-Long Lama di bawah HDA turut dibentang.

Kesemua itu akan menambah baik ketersambungan ke tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) di Taman Negara Mulu dan seluruh wilayah secara keseluruhan.

Ismawi menghadiahkan Wan Junaidi dan isteri dengan produk tempatan dari wilayah SCORE seperti garam, beras, madu kelulut dan kopi untuk mempromosikan usahawan di kawasan itu.

Pemberian itu juga dibungkus dalam bakul anyaman yang dihiasi dengan manik dari wilayah Baram.

Ini diberikan sebagai cerminan produk dan ketukangan cemerlang yang dihasilkan oleh usahawan di rantau SCORE, kebanyakannya RECODA telah mengambil tanggungjawab untuk dipupuk melalui inisiatif sosioekonomi.

Inisiatif berpusatkan komuniti RECODA bertujuan untuk memperkasakan rakyat Sarawak dalam wilayah SCORE dengan program peningkatan kemahiran seperti COMMUNITY@SCORE dan EMPLOY@SCORE, yang membolehkan mereka memupuk minat dan kemahiran untuk hidup selesa dan cemerlang dalam bidang kraf dan kerjaya mereka.

Wan Junaidi menyatakan sokongan terhadap matlamat program sosioekonomi dan penekanan mereka untuk memperkasakan masyarakat tempatan agar melibatkan diri dalam ekonomi, bagi membolehkan mereka untuk menjadi peserta yang berdikari dan aktif dalam pertumbuhan ekonomi serantau.

Memperkasakan masyarakat adalah penting untuk menjadikan mereka sebahagian daripada pasukan yang menyumbang kepada usaha bagi merealisasikan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030, Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) dan Agenda Ekonomi Hijau Sarawak seperti yang ditetapkan oleh Kerajaan Sarawak.

Selain itu, Wan Junaidi dan isteri turut dikurniakan kain songket dengan rekaan berturus pohon rhu dan pucuk rebung.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU