ARTIKEL

Demam Babi Afrika, orang ramai diminta tidak memburu babi hutan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
DOUGLAS UGGAH EMBAS

BETONG: Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas menasihati penduduk luar bandar di negeri ini agar tidak melakukan aktiviti pemburuan babi hutan buat masa sekarang.

Menurutnya, semua pihak harus berganding bahu dalam membendung penularan Demam Babi Afrika (ASF) yang semakin menular di negeri ini.

“Biarpun daging haiwan terbabit selamat untuk dimakan, tetapi jika sisanya diberikan kepada babi ternakan, ia akan turut terjejas,” katanya.

Adun Bukit Saban itu berkata demikian pada Mesyuarat Perwakilan Tiga Tahun Sekali PBB Ranting Kubal Ulu di Rumah Panjang Mendit Unsu dekat Penom, semalam.

Menjelas lanjut katanya, ASF menyaksikan peningkatan kematian di banyak tempat dan rumah panjang di seluruh Sarawak, yang juga mengurangkan populasi babi domestik.

Katanya, babi hutan yang melintasi negeri ini dari seberang sempadan didapati menyebarkan ASF ke Kapit dan Limbang.

Sehubungan itu, beliau menggesa penduduk agar berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak (JPVS) untuk mendapatkan nasihat berkaitan.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.