ARTIKEL

Dialog Abu Dhabi: M’sia sertai 15 negara dalam rundingan pasaran buruh berasaskan teknologi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

DUBAI: Wakil Kementerian Sumber Manusia Malaysia antara peserta dari 15 negara Asia terlibat dalam mesyuarat Perundingan Menteri Dialog Abu Dhabi (ADD) Ketujuh, yang diadakan sebagai sebahagian daripada World Government Summit 2024 (WGS 2024) pada Ahad.

Dialog itu memberi tumpuan kepada memanfaatkan teknologi canggih untuk inisiatif inovatif yang bertujuan mengawal selia pasaran buruh dan meningkatkan perlindungan pekerja.

Dalam edisi ADD kali ini, sembilan negara yang mengambil bahagian, termasuk Bangladesh, India, Indonesia, Nepal, Pakistan, Filipina, Sri Lanka, Thailand dan Vietnam, dikenali kerana menghantar pekerja ke luar negara. 

Sebaliknya, tujuh negara seperti Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain, Oman, Kuwait, Qatar, Arab Saudi dan Malaysia merupakan destinasi bagi pekerja ini mendapatkan pekerjaan dan menyumbang kepada ekonomi tempatan.

Menteri Sumber Manusia UAE Dr Abdulrahman Al Awar menyatakan kepentingan ADD sebagai platform penting yang memberi tumpuan kepada mobiliti buruh di rantau berkenaan.

Beliau menekankan peranan mesyuarat itu dalam menangani cabaran masa depan dalam pasaran buruh di seluruh Asia-Pasifik.

“Pasaran buruh sedang mengalami transformasi ekonomi dan sosial yang besar, bersama-sama dengan perubahan struktur yang meluas yang mempengaruhi sifat kerja dan jenis perniagaan, pekerjaan, dan kemahiran yang diperlukan untuk mengekalkan tahap transformasi global, terutamanya perubahan radikal yang mempengaruhi aspek teras pembangunan ekonomi.

“Ini telah membawa kepada cabaran baru dalam pasaran buruh, memerlukan dasar-dasar yang selari dengan sifat transformasi penting ini,” katanya yang dipetik Agensi Berita Emirates (WAM).

Al Awar seterusnya menekankan kepentingan ADD dalam mengukuhkan perkongsian dan menggariskan keutamaan masa depan untuk kerjasama dalam kalangan negara-negara anggota.

“UAE komited membentuk perkongsian melalui Dialog Abu Dhabi dan bekerjasama dengan organisasi antarabangsa untuk memajukan perlindungan dan keadilan sosial,” katanya.

Semasa ADD, empat sesi diadakan yang memberi tumpuan kepada peranan teknologi dalam pengawalseliaan pasaran buruh, antara lain bagaimana teknologi dapat membantu menyelesaikan pertikaian dan mengurus perkhidmatan perbankan bagi majikan.

Sesi lain juga meneroka penggunaan teknologi untuk meningkatkan perlindungan gaji dan maklumat kesihatan untuk pekerja, meningkatkan mobiliti kemahiran di antara negara-negara.

Selain itu ia juga membangunkan perkongsian untuk memenuhi keperluan pasaran buruh yang berubah, serta mempromosikan kesamarataan jantina dalam dasar pekerjaan, terutama dalam bidang teknologi dan memastikan layanan adil untuk pekerja wanita. – BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

Capai sasaran tingkatkan pendapatan komuniti tani

KUCHING: Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah (M-FICORD) serta jabatan dan agensi di bawahnya diseru supaya terus komited dan berdedikasi menyampaikan khidmat kepada rakyat

Lebih 123,000 syarikat berdaftar dengan CIDB

KUALA PERLIS, Perlis: Sejumlah 132,579 syarikat telah berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) setakat Januari lepas. Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick,

Sasaran perdagangan, pelaburan dapat dicapai

KUALA LUMPUR: Kerajaan optimis sasaran perdagangan dan pelaburan yang ditetapkan untuk tahun ini dapat dicapai meskipun penyusutan nilai semasa ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS),

Ekonomi hijau S’wak jadi contoh baik global

KUCHING: Sarawak menunjukkan contoh baik kepada seluruh dunia dalam membangunkan ekonomi hijau, kata Pengerusi Majlis Perdagangan dan Pelaburan Komanwel (CEIC), Lord Jonathan Peter Marland. Lord

BERITA TERBARU