ARTIKEL

Dinasti politik paling lama di Thailand

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SA KAEO: Puak Thienthong merupakan salah satu dinasti politik paling lama bertahan di Thailand.

Politik adalah urusan keluarga itu, dengan menghantar lima ahli bertanding dalam pilihan raya umum bulan depan untuk dua parti berbeza.

Mereka merupakan salah satu daripada sebilangan keluarga yang berakar ubi dalam politik Thailand yang paling terkenal iaitu keluarga Shinawatra, dengan Thaksin menjadi perdana menteri dari 2001 hingga 2006.

Malah mereka terus menonjol walaupun dari buangan di luar negara. Ganjaran kewangan bagi jawatan yang dipilih oleh seorang Ahli Parlimen memperoleh sekitar AS$3,500 sebulan, mungkin perubahan kecil bagi puak yang sangat kaya ini, tetapi pengaruh yang dibawanya mampu menguntungkan kepentingan perniagaan mereka.

Keluarga Thienthong membina kekayaan mereka melalui perniagaan logistik yang berjaya di kawasan tengah timur termasuk lintasan sempadan utama ke Kemboja dan mereka menguasai politik wilayah itu sejak 1970-an.

Menjelang pengundian pada 14 Mei, nama mereka terpampang pada poster kempen di sepanjang jalan desa di wilayah pedalaman Sa Kaeo yang miskin.

Baca lain  Muslim Uighur, Rohingya dijemput Trump ke Rumah Putih

Kwanruen Thienthong, anak perempuannya Treenuch dan anak saudara Sorawong semuanya bertanding di tiga kerusi kawasan untuk direbut di Sa Kaeo.

Sorawong bertanding untuk Pheu Thai, parti pembangkang utama dalam pilihan raya, manakala pasangan ibu dan anak perempuannya bersama dengan Parti Palang Pracharath (PPRP) yang disokong tentera yang mengetuai gabungan pemerintah.

Adik-beradik lelaki Sorawong juga bertanding untuk Pheu Thai, Surachart di kawasan pilihan raya Bangkok, dan Surakiat, dalam senarai parti.

“Politik adalah politik.

Keluarga adalah keluarga.

Kami mempunyai pendirian berbeza dalam politik tetapi kami tetap keluarga,” kata Sorawong.

Treenuch memulakan kerjayanya sebagai Ahli Parlimen dengan parti pendahulu Pheu Thai lebih 20 tahun lalu tetapi bertukar arah ke PPRP, dipilih semula pada 2019 dan berkhidmat sebagai menteri pendidikan.

Bagi pengundi di Sa Kaeo, rekod prestasi keluarga di lapangan lebih penting berbanding nama parti atau ideologi politik.

“Mereka turun ke setiap kawasan dan apabila ada kerja atau ada permintaan bantuan daripada penduduk tempatan, mereka membantu,” kata penyokong Treenuch Sirinthip Sawangkloi kepada AFP pada perhimpunan kempen.

Baca lain  Pesawat mendarat cemas gara-gara penumpang mabuk

Kesimpulannya, kawasan luar bandar Thailand masih dipengaruhi oleh puak kaya dan berkuasa dan sebahagian daripada sokongan tempatan mereka.

BERITA LAIN

Banjir lahar sejuk landa Jawa Timur

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 32 keluarga di Lumajang, Jawa Timur dipindahkan secara sukarela ke kawasan lebih selamat susulan limpahan banjir lahar sejuk yang dicetuskan Gunung Semeru pada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,