ARTIKEL

Dr Sim positif Covid-19, akui terkejut kerana sentiasa patuh SOP

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Sim Kui Hian disahkan positif Covid-19.

Menurutnya, keputusan itu diperoleh menerusi ujian saringan rT-PCR yang diambil sebelum perjalanan rasmi ke luar negara.

Menyifatkan keputusan tersebut sebagai “mengejutkan”, Dr Sim berkata beliau tidak menunjukkan sebarang simptom jangkitan dan ujian kendirinya pada setiap pagi juga negatif.

“Saya sentiasa menggunakan dua lapis pelitup muka, kerap mencuci tangan dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) untuk membendung penularan Covid-19.

“Ini menunjukkan betapa mudahnyanya Omicron ini berjangkit dan sukar untuk melawannya,” katanya dalam catatan di Facebooknya, lewat malam tadi.

Dr Sim yang juga Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan menambah, beliau sudah melaporkan kesnya melalui MySejahtera dan kini melakukan kuarantin kendiri.

“Saya juga akan memantau diri selama tujuh hari mengikut SOP terkini Kementerian Kesihatan (KKM),” tambahnya sambil meminta maaf kepada orang ramai yang berhubung dengan beliau beberapa hari lalu.

BERITA LAIN

Bekas wartawan penyiaran Sarawak meninggal dunia

KUCHING: Bekas wartawan penyiaran dari Sarawak, Datuk Affandi Tahir, meninggal dunia di kediamannya di sini semalam. Menurut laporan TVS hari ini, berita pemergiannya disahkan oleh anaknya, Faisal

BERITA TERBARU