ARTIKEL

DUN Sarawak dijangka bersidang November ini 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Mesyuarat Ketiga Bagi Penggal Pertama Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak Ke-19 dijangka akan diadakan pada November tahun ini.

Speaker Dun Sarawak, Datuk Amar Tan Sri Mohamad Asfia Awang Nasar berkata, mesyuarat ketiga biasanya akan diadakan selepas enam bulan mesyuarat kedua Dun berakhir.

“Persidangan Dun juga akan diadakan selepas pembentangan Belanjawan Kerajaan Persekutuan di Dewan Rakyat.

“Justeru, persidangan ini dijangka akan diadakan pada November nanti,” katanya pada sidang media yang diadakan di Bilik Media Dun Sarawak, hari ini.

Untuk rekod, mesyuarat kedua bagi penggal pertama persidangan Dun Sarawak telah diadakan selama lapan hari bermula 17 sehingga 26 Mei lalu.

Pada mesyuarat kedua sebelum ini menyaksikan istiadat pembukaan disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud pada 17 Mei 2022.

Persidangan itu juga telah meluluskan tiga Rang Undang-Undang (RUU) iaitu RUU Perbekalan Tambahan (2022), 2022; RUU Kanun Tanah (Pindaan), 2022; dan RUU Hutan (Pindaan), 2022.

BERCAKAP.. Asfia menjawab soalan daripada pemberita.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU