ARTIKEL

Ekonomi Malaysia perlihat tanda positif pada Oktober 2023 – DOSM

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Ekonomi Malaysia mengekalkan pertumbuhan positif sepanjang tiga suku pertama 2023 dan menunjukkan tanda positif pada Oktober, diterajui oleh pengeluaran perindustrian dan jualan runcit, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).


Menurut DOSM, prestasi konsisten ini menyumbang kepada pertumbuhan 3.9 peratus dalam ekonomi bagi tempoh sembilan bulan pertama 2023, berbeza dengan pertumbuhan 9.2 peratus dalam tempoh sama pada 2022.


Ketua Perangkawan Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata Indeks Pengeluaran Perindustrian (IPP) Malaysia memulih kepada pertumbuhan 2.7 peratus tahun ke tahun pada Oktober 2023, peningkatan ketara berbanding penurunan 0.5 peratus pada bulan sebelumnya.


Berita lanjut menyusul.

LAIN-LAIN BERITA

BERITA TERBARU

Kuarters lama JKR terbakar

SIMANGGANG: Sebuah kuarters lama Jabatan Kerja Raya (JKR) yang tidak berpenghuni terbakar awal pagi tadi. Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Tiga (Sri Aman) Muhammad Rais

IPD Kuching akan perkenal platform e-aduan

KUCHING: Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuching akan memperkenalkan platform e-aduan untuk memudahkan masyarakat menyampaikan aduan jenayah secara dalam talian kepada pihaknya. Ketua Polis Daerah