Trending

El-Nino: SPAN wujudkan bilik gerakan pantau bekalan air

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) menubuhkan bilik gerakan atau ‘war room’ bermula semalam bagi menyelia dan memastikan kelestarian perkhidmatan bekalan air di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan sepanjang tempoh fenomena El-Nino.

Fenomena El-Nino diramal berlaku bermula 1 Jun sehingga 30 September 2023.

Menerusi kenyataan pada Jumaat, SPAN berkata, objektif penubuhan ‘war room’ itu antaranya untuk memantau secara rapi situasi empangan dan sungai yang membekalkan sumber air mentah kepada 354 loji rawatan air.

Bilik Gerakan itu juga berperanan menyelia operasi pembekalan air bersih secara berterusan kepada pengguna dan memastikan operator bekalan air mengambil langkah kawalan dan mitigasi sekiranya berlaku krisis bekalan air.

SPAN berkata, pengoperasian bilik gerakan itu bagaimanapun tertakluk kepada perkembangan terkini impak El-Nino kepada negara.

“Ianya mungkin dilanjutkan atau disingkatkan bergantung kepada pengumuman rasmi kerajaan dari masa ke masa. Mengambil kira situasi semasa, pengguna dinasihatkan untuk menggunakan air bersih secara berhemat bagi memastikan kelestarian bekalan,” katanya.

SPAN berkata, pengguna disaran berhubung dengan operator air di negeri masing-masing sekiranya mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas mengenai perkhidmatan bekalan air ketika El-Nino.

SPAN turut menyediakan saluran komunikasi dan perkongsian maklumat melalui Talian Hotline: 019 – 779 5000 (telefon atau WhatsApp) atau e-mel : warroom@span.gov.my serta laman sesawang iaitu  https://warroom.span.gov.my.

Beberapa agensi meteorologi antarabangsa sebelum ini meramalkan pembentukan El Nino bermula pada pertengahan 2023 hingga awal 2024 dan banyak negara telah mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah kesan buruk fenomena itu.

Fenomena El-Nino berlaku akibat perubahan tekanan atmosfera dan suhu lautan terutama di Lautan Pasifik. –BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru