ARTIKEL

Enam nilai bersama

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Bagi merealisasikan visi itu, perubahan budaya kerja mesti dilakukan dengan mengubah sikap dan tingkah laku negatif serta membuang segala budaya kerja lama yang tidak lagi relevan.

“Saya berharap dengan adanya program ini, ia dapat melahirkan warga kerja yang berintegriti serta mempunyai sikap profesionalisme dalam mencapai hasrat Sarawak maju dan makmur pada 2030,” katanya.

Beliau turut berharap pengisian program ini diguna dengan sebaik-baiknya oleh peserta untuk membuka minda, serta mengambil peluang belajar melakukan perubahan ke arah lebih baik.

FOKUS AWAL

Sementara itu, Kerajaan Sarawak terus komited memberi fokus dan perhatian dalam sistem pembangunan awal kanak-kanak di negeri ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, KanakKanak dan Komuniti Sarawak (Pembangunan Kebajikan Komuniti), Mohammad Razi Sitam berkata, kementerianya sentiasa bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membantu memantapkan pendidikan awal kanak-kanak di negeri ini.

“Kita ada kerjasama dengan Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak (JPNS) tentang isu kanak-kanak yang tidak dihantar ke pusat pendidikan awal kanak-kanak.

“Di peringkat JPNS, ada kerjasama untuk membantu meyelesaikan isu ketidakhadiran, bukan di peringkat umur enam tahun sahaja tapi di sekolah menengah juga.

Baca lain  Tamar Ammar

“Kita tidak mahu banyak kes yang menyebabkan pelajar tercicir atau tidak pergi sekolah dan sebagainya,” katanya ketika ditemui media selepas merasmikan SeDidik Sarawak Team Building 2024 di Damai Central baru-baru ini.

PILIHAN

Tambahnya, SeDidik merupakan usaha Kerajaan Sarawak agar anak-anak seawal umur lima hingga enam tahun tidak tercicir.

“Kerajaan Sarawak menetapkan kategori B40 dan ke bawah diberi secara percuma, manakala bagi B40 ke atas bergantung pada umur dan status, tapi tidaklah terlalu tinggi.

“Sebab itu, SeDidik terus diangkat sebagai pilihan untuk ibu bapa menghantar anakanak belajar,” ujarnya.

Tedahulu, dalam program tersebut turut diadakan Ceramah Integriti dan Rasuah bersama-sama Penolong Kanan Penguasa, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sarawak, Azmizan Abdullah.

Seramai 203 kakitangan SeDidik menghadiri program itu yang berlangsung selama tiga hari bermula 23 sehingga 25 Februari lalu.

BERITA LAIN

Bertuntung gaya moden

TRADISI “bertuntung” dilihat semakin moden dengan gabungan lampu LED atau lampu liplap sebagai penyeri rumah pada 10 malam terakhir Ramadan sehingga Syawal di Sarawak. Tradisi

Bentuk peribadi anak

MEMILIKI cahaya mata menjadi impian setiap pasangan berkahwin. Namun, memiliki anak bukanlah perkara mudah kerana ia merupakan tanggungjawab besar dan salah satunya ialah mendidik mereka.

Terus budaya baca al-Quran

SETIAP kali Ramadan, kita lihat ramai mengikuti kumpulan tadarus al-Quran sehingga berjaya khatam. Semangat ini sangat baik untuk diteruskan walaupun Ramadan berlalu. Firman Allah dalam

Yayasan Ikram Miri santuni asnaf

MEMBAWA semangat prihatin dan mengingati golongan memerlukan, Yayasan Ikram Miri melancarkan program sumbangan pek Ramadan bertujuan membantu murid daripada golongan asnaf. Melalui sumbangan tersebut, penerima

Pendarahan teruk apabila luka

Memandangkan hemofilia ialah penyakit sejak lahir dan biasanya diwarisi, ia dikatakan terjadi melalui gen atau baka ibu bapa yang mempunyai warisan genetik kromosom X. Oleh

Hemofilia perlu kesedaran awam

SAMBUTAN Hari Hemofilia pada 17 April setiap tahun dilakukan sejak 35 tahun lalu bermula pada 1989. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Hemofilia ialah penyakit yang

BERITA TERBARU

Pesta Beras Adan 2024 di Ba’Kelalan

LAWAS: Ba’Kelalan mempunyai potensi besar untuk dipasarkan dan dipromosikan sebagai destinasi pelancongan ekologi. Yang Dipertua Dewan Negara, Senator Datuk Mutang Tagal berkata demikian susulan pelbagai

RM10,000 nganti Kumang Gawai Betong 2024

BETONG: Pekit Kumang Bagi Menua Betong 2024 nesau bala indu dara bansa Dayak selampur menua Malaysia ke beumur 18 taun enggau tuai agi ngerebut perais

Jini ninga indai manjung tiga kali

KUCHING: Anak tudah ti dipelaba ditagup jagu ba Sungai Rayu, Jalai Selang Lundu kena Hari Tiga tu tadi bisi ninga indai iya manjung tiga kali