ARTIKEL

Eropah berisiko hadapi kemarau terburuk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PARIS: Kemarau yang teruk mencairkan glasier semasa musim paling panas di Eropah tahun lalu, bakal berlaku semula memandangkan benua itu panas pada hampir dua kali ganda kadar global, kata pemerhati iklim EU pada Khamis.

Dua pertiga daripada sungai Eropah jatuh di bawah paras purata dan lima kilometer padu ais hilang dari glasier Alpine, kata Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus (C3S) dalam kemas kini laporan tahunannya.

Dengan pelepasan yang disebabkan oleh manusia memanaskan planet ini, Eropah memanaskan sekitar dua kali lebih cepat daripada purata dunia iaitu 2.2 darjah Celsius dalam tempoh lima tahun yang lalu berbanding era praindustri.

Pada 2022, ia menyaksikan tahun kedua terpanas dan musim panas terpanas sejak direkodkan pada 1950-an, kata Copernicus, yang memantau banyak penunjuk iklim melalui satelit serta instrumen berasaskan darat dan laut.

Ramalan untuk 2023 masih tidak pasti tetapi dengan kepekatan gas rumah hijau lebih tinggi di atmosfera, kebarangkalian tahun yang lebih panas terus meningkat,” kata Timbalan Pengarah C3S, Samantha Burgess.

“Dengan tanah di selatan Eropah masih sangat kering, impak akan dirasai tahun ini melainkan kita mempunyai hujan musim bunga yang ketara.a.

“Malangnya kesannya mungkin sudah ada untuk musim tanam.

Jadi kita berkemungkinan melihat pengurangan pengeluaran tanaman tahun ini kerana musim sejuk dan musim bunga kering,” katanya.

Copernicus sebelum ini mengumumkan bahawa lapan tahun lalu adalah yang paling hangat dalam rekod.

“Ia mendapati 2022 satu lagi tahun yang memecahkan rekod dari segi kepekatan gas rumah hijau, keterlaluan suhu, kebakaran hutan dan hujan, yang semuanya mempunyai kesan ketara ke atas ekosistem dan komuniti di seluruh benua.

“Kami benar-benar bergerak ke wilayah yang belum dipetakan,” kata Pengarah C3S, Carlo Buontempo.

Benua itu mempunyai kurang salji dan hujan berbanding purata pada musim sejuk 2021-2022, diikuti oleh gelombang haba berpanjangan pada musim panas melanda sektor pertanian, pengangkutan sungai dan tenaga.

Paras sungai adalah yang kedua terendah dalam rekod dengan hampir dua pertiga sungai di Eropah di bawah paras puratanya.

Gelombang haba menyebabkan kebakaran hutan, dengan pelepasan karbon daripada kebakaran musim panas sedemikian paling tinggi sejak 2017 di seluruh EU.

BERITA LAIN

Empat maut dalam insiden tanah runtuh di Antipolo

MANILA: Kejadian tanah runtuh di bandar Antipolo, timur Manila meragut empat nyawa setakat ini, menurut jurucakap Pejabat Pengurusan Pengurangan Risiko Bencana Bandar Antipolo, Relly Bernardo

Budak 5 tahun dijangkiti selesema burung

PHNOM PENH: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun dari Wilayah Takeo di selatan Kemboja disahkan dijangkiti selsema burung H5N1, menjadikan jumlah kes kepada tujuh sejak

Singapura benarkan 16 serangga dimakan

SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) pada Isnin telah meluluskan 16 spesies serangga untuk makanan manusia termasuk serangga tertentu seperti cengkerik, belalang juta, belalang, “mealworm”, ulat

BERITA TERBARU

Penganjuran Samarahan Family Fun Run promosikan ART

KOTA SAMARAHAN: Dalam usaha mempromosikan Transit Aliran Automasi (ART), acara ‘Samarahan Family Fun Run 2024’ bakal dianjurkan bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai menggunakan perkhidmatan