ARTIKEL

Erry, Joe Ee diangkat jadi Olahragawan, Olahragawati WP

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

PUTRAJAYA: Jaguh angkat berat Muhammad Erry Hidayat dan gimnas Ng Joe Ee masing-masing dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati Wilayah Persekutuan pada Majlis Anugerah Sukan Wilayah Persekutuan 2021/2022 di sini semalam.


Kedua-dua atlet itu masing-masing membawa pulang piala pusingan, hadiah wang tunai RM8,000 serta tajaan barangan sukan bernilai RM1,000 yang disampaikan oleh Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.


Muhammad Erry, yang baru meraikan ulang tahun kelahiran ke-24 pada 24 Nov lepas, mengetepikan saingan sengit iaitu atlet renang Steve Khiew dan jaguh karate S. Prem Kumar.


Badang negara itu, yang juga anak kepada bekas jaguh angkat berat Hidayat Hamidun, melakar kejayaan cemerlang apabila antaranya merangkul pingat perak Kejohanan Angkat Berat Asia 2021 dan pingat perak Sukan Komanwel 2022 Birmingham.


Beliau turut meraih pingat gangsa Sukan SEA 2021 di Vietnam dan memperbaharui rekod kebangsaan dengan angkatan 310 kilogram (kg) bagi kategori 73kg.

Kejayaan Muhammad Erry yang turut dinobatkan sebagai Olahragawan Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2022 pada Julai lepas menjadikan beliau atlet angkat berat pertama merangkul gelaran Olahragawan Wilayah Persekutuan sejak ia dianjurkan pada 2007.


Joe Ee pula dinobatkan sebagai Olahragawati Wilayah Persekutuan mengatasi dua penerjun Nur Dhabitah Sabri dan Wendy Ng Yan Yee.


Atlet kelahiran Kuala Lumpur berusia 18 tahun itu menampilkan aksi cemerlang sepanjang 2022 apabila merangkul dua pingat emas dalam disiplin bola dan riben pada Sukan Komanwel 2022 di Birmingham serta memenangi gelaran Olahragawati Kebangsaan 2022.


Anugerah Olahragawan Harapan dan Olahragawati Harapan pula masing-masing dimenangi atlet silat Muhammad Khairi Adib Azhar serta Ain Najwa Muhamad Basri Darul yang membawa pulang piala iringan, wang tunai RM5,000 dan juga tajaan barangan sukan bernilai RM1,000.

Sementara itu, Anugerah Khas disampaikan kepada pemain badminton beregu lelaki, Soh Wooi Yik susulan pencapaiannya memenangi pingat gangsa di Sukan Olimpik Tokyo 2020.


Berikut senarai penerima pada Majlis Anugerah Sukan Wilayah Persekutuan 2021/2022:

Olahragawan: Muhammad Erry Hidayat
Olahragawati: Ng Joe Ee
Olahragawan Harapan: Muhammad Khairi Adib Azhar
Olahragawati Harapan: Ain Najwa Muhamad Basri Darul
Anugerah Para Lelaki: Lee Chee Hong
Pasukan Lelaki Terbaik: Kanu
Pasukan Wanita Terbaik: Bola Jaring
Pegawai Sukan Terbaik: Ahmad Janius Abdullah
Anugerah Khas Badan Sukan: Persatuan Gimnastik Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Anugerah Tokoh Kepimpinan Sukan: Petrina Low Lai Hun
Jurulatih Lelaki Terbaik: Matin Guntali
Jurulatih Wanita Terbaik: Afrita Ariany Nasril
Anugerah Sukan Orang Pekak: Foo Zu Tung
Anugerah Khas Wilayah Persekutuan: Soh Wooi Yik. — BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

JKT penolong jurulatih Kuching City FC ‘B’

KUCHING: Keterujaan buat bekas penyerang berpengalaman yang juga kapten Kuching City FC, Joseph Kalang Tie, 37, dalam menelusuri dunia bola sepak dengan persepsi berbeza. Jika

Senarai pendek pemain tenis dikenal pasti

KUCHING: Persatuan Lawn Tenis Sarawak (SLTA) sudah mempunyai senarai pendek pemain terbaik ketika ini. Namun senarai itu belum dimuktamad untuk menjadikannya kepada skala lebih kecil

Wee Wern ucap selamat tinggal kepada sukan skuasy

KUALA LUMPUR: Selepas dua dekad dalam sukan skuasy, bintang skuasy wanita negara Low Wee Wern mengumumkan persaraannya secara rasmi tengah malam tadi. Pengumuman tersebut dilakukan pemain berusia 33

Tze Yong alami kecederaan tulang belakang – BAM

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan negara Ng Tze Yong mengalami kecederaan tulang belakang semasa diturunkan untuk beraksi di Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024, baru-baru ini.  Perkembangan itu dimaklumkan

BERITA TERBARU

Allahyarham Tun Taib, Arkitek Pemodenan

MIRI: Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud digambarkan sebagai seorang Arkitek Pemodenan kerana sepanjang perkhidmatannya sebagai Ketua Menteri, beliau berjaya mengangkat serta