ARTIKEL

Estet dikaitkan dua raja dijual RM23.29 juta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

LONDON: Estet zaman Tudor dengan tujuh buah bilik tidur menakjubkan yang dikaitkan dengan dua raja, berjaya dijual pada harga £3.9 juta (RM23.28 juta).

Terletak di tengah-tengah Norfolk, estet Hales Hall Lane menawarkan rumah utama, kotej dan bangsal Tudor dengan binaan bata terbesar di England, juga dikenali sebagai ‘Great Barn’ dengan tingginya sekitar 184 kaki.

Sebuah rumah sudah berada di tapak itu lebih dari 1,000 tahun, dengan hartanah terkini yang dibina pada 1478 oleh Sir James Hobart, Peguam Negara kepada Henry VII, yang dinobatkan sebagai kesatria pada lewat pemerintahan Putera Wales Henry, kemudian Henry VIII.

Sir James mencipta kompleks tiga parit yang unik dengan dinding pertahanan, selain dilengkapi dengan dewan besar, bangsal, rumah pagar dan kotej.

Bahagian rumah Tudor terkini yang masih dalam keadaan baik itu dipulihkan pada 1971 dan diubah suai baru-baru ini oleh pemilik terdahulu.

Sorotan hartanah itu termasuk bumbung mahkota yang memaparkan kayu-kayan baru-baru ini sejak abad ke-14 dan tingkaptingkap celah 180 di dalam dewan, yang pada asalnya digunakan untuk mempertahankan ladang.

BERITA LAIN

Norway tutup sempadan kepada pelancong Rusia

OSLO: Norway pada Khamis berkata, ia menutup sempadannya kepada pelancong Rusia, menutup akses terakhir mereka ke kawasan Schengen tanpa sempadan Eropah. Sehingga 29 Mei, kebanyakan

Mokhber presiden sementara

TEHRAN: Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim Raisi dan rombongannya dalam

Periksa syarikat produk rempah tercemar

MUMBAI: Lembaga rempah kerajaan India telah melakukan pemeriksaan kilang ke atas dua syarikat pengeluar rempah terkemuka berikutan larangan asing susulan tuduhan beberapa produk telah dicemari

Sekolah di Pakistan ditutup 7 hari

ISLAMABAD: Berikutan peningkatan suhu dan gelombang haba di wilayah Punjab, timur Pakistan, semua sekolah awam dan swasta akan ditutup selama tujuh hari dari 25 hingga

BERITA TERBARU