ARTIKEL

Fahami fungsi empangan di Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

BINTULU: Sepuluh pengamal media tempatan menyertai lawatan suai kenal media ke Empangan Hidroelektrik Bakun anjuran Sarawak Energy, pemilik dan pengendali Loji Hidroelektrik Bakun (HEP) pada 12 hingga 13 Disember lalu.

Diiringi tiga wakil Bahagian Komunikasi Korporat Sarawak Energy, objektif lawatan adalah untuk membolehkan agensi media melawat HEP dan memahami peranan penting loji itu di Sarawak.

Antara agensi media yang menyertai lawatan tersebut ialah New Sarawak Tribune, Suara Sarawak, Astro Awani, Unit Komunikasi Awam Sarawak (UKAS), Utusan Sarawak, Radio Televisyen Malaysia (RTM) Bintulu Jabatan Penerangan Malaysia Daerah Bintulu dan The Borneo Post.

Lawatan dimulakan dengan taklimat keselamatan dan pengenalan kilang oleh Jurutera Kanan Bakun HEP Leslie Stephen Sating dan Eksekutif Kanan HSSE, Marcus Ngau Laeng.

Rombongan media kemudiannya dibawa melawat pelbagai kawasan seperti empangan utama, salur kuasa, alur tumpahan dan pusat kuasa.

Empangan Hidroelektrik Bakun mula beroperasi sepenuhnya pada Julai 2014 dengan pengeluaran kapasiti 2,400 MW.
Berketinggian 205 meter dengan isi padu batuan 16.93 juta meter padu, Empangan Bakun masih memegang gelaran empangan tertinggi dan terbesar di Asia Tenggara.

Sebagai empangan ketiga tertinggi di dunia, Bakun HEP terletak di Batang Balui, Hulu Belaga.

Sejak 2017, Sarawak Energy menjadi pemilik dan pengendali Bakun HEP yang memenangi banyak anugerah sejak pengambilalihannya.

Sarawak Energy beroperasi sebagai perusahaan pembangunan tenaga dan pembekal elektrik bersepadu yang komprehensif, bertujuan merealisasikan kemajuan dan kemakmuran mampan bagi Sarawak dengan memenuhi permintaan kawasan itu untuk sumber tenaga boleh diperbaharui yang boleh dipercayai.

Selain Bakun, SEB memiliki tiga empangan tenaga boleh diperbaharui, termasuk Empangan Hidroelektrik Batang Ai, dan Empangan Hidroelektrik Murum.

LAIN-LAIN BERITA

SEDAR mahu belajar daripada GPS untuk majukan Sabah

KUCHING: Parti Sedar Rakyat (SEDAR) bersedia untuk mengadakan rundingan kerjasama dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS). Presidennya, Datuk Othman Abdillah berkata, usaha itu bagi memastikan Sedar

Cubaan tiga lelaki curi kereta gagal

KOTA SAMARAHAN: Cubaan tiga lelaki melarikan sebuah kereta di Taman Uni Garden gagal apabila diberkas polis selepas terbabas di Jalan Stutong, pada malam Selasa. Pemangku

BERITA TERBARU