Restoran Puzzle saji pelbagai menu istimewa pakej bufet Ramadan

Fahami peraturan dan proklamasi darurat

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Persepsi bahawa pengisytiharan darurat akan menggantung undang-undang, institusi atau prosedur tidak semestinya benar, kata Pakar Undang-Undang Perlembagaan Profesor Datuk Dr Shad Saleem Faruqi.
Ujarnya, proklamasi darurat tidak secara automatik menangguhkan undang-undang, institusi, prosedur atau apa-apa pun, ia hanya membuka pintu untuk meluluskan undang-undang darurat.
“Perlu difahami perbezaan antara proklamasi darurat yang merupakan deklarasi dan peraturan darurat yang memberikan undang-undang. “Proklamasi adalah pernyataan dua atau tiga perenggan yang menyatakan bahawa negara ini berada dalam keadaan darurat, jika ingin membincangkan hak dan keadilan, anda harus melihat ordinan itu,” katanya semasa ceramah dalam talian anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0.
Menurutnya, Artikel 150 (1) Perlembagaan Persekutuan merujuk antara lain kepada ancaman terhadap keselamatan dan kehidupan ekonomi. “Pada pandangan saya, pandemik Covid-19 memenuhi syarat sebagai keadaan darurat bagi kehidupan ekonomi seperti wabak dan kejatuhan kerajaan sivil,” katanya.
Jelasnya lagi, kelebihan utama darurat adalah ia akan memastikan kestabilan politik tanpa diadakan pilihan raya persekutuan atau negeri.
“Untungnya, keadaan darurat ini mempunyai klausa matahari terbenam atau had masa selain ada jawatankuasa khas untuk memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong.  Sampai tahap tertentu, ini memungkinkan untuk memihak kepada dua pihak,” jelasnya.

Berita Berkaitan

E-Paper

22 Mac 2023

Berita Terbaru

Ubah status maklumat

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden menandatangani rang undangundang