ARTIKEL

Finas dan SMG bangunkan projek kreatif bernilai RM2.9 juta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Memorandum Persefahaman (MoU) bagi Pelan Langkah Segera Ekonomi Industri Kreatif (Pelaksana) Dana Kandungan Digital (DKD) antara Perbadanan Filem Nasional Malaysia (Finas) dengan Sarawak Media Group Sdn Bhd (SMG) hari ini, merapatkan hubungan kedua-dua pihak bekerjasama dalam pelbagai kategori projek.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, kedua-dua pihak bakal atau sedang melaksanakan sembilan projek yang melibatkan perbelanjaan RM2.9 juta.

“Finas dan SMG akan bekerjasama dalam pelbagai kategori projek seperti majalah, telemovie, drama bersiri dan hiburan. Ini merupakan satu permulaan dan akan lebih banyak projek-projek lain pada masa akan datang.

“Saya berharap melalui inisiatif ini dapat meningkatkan prestasi produksi dan membantu pemain industri kreatif khasnya di Sabah dan Sarawak semasa pandemik Covid-19,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa MoU bagi Program Pelaksana Dana Kandungan Digital (DKD) antara Perbadanan Filem Nasional Malaysia (Finas) dengan Sarawak Media Group Sdn Bhd (SMG) secara dalam talian, hari ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah

BERITA LAIN

Bekas wartawan penyiaran Sarawak meninggal dunia

KUCHING: Bekas wartawan penyiaran dari Sarawak, Datuk Affandi Tahir, meninggal dunia di kediamannya di sini semalam. Menurut laporan TVS hari ini, berita pemergiannya disahkan oleh anaknya, Faisal

BERITA TERBARU