ARTIKEL

Gangguan teknikal jejas penerbangan di S’pura

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SINGAPURA: Gangguan di kaunter pelepasan imigresen automatik pada Jumaat menyebabkan kelewatan yang jarang berlaku di Lapangan Terbang Changi Singapura, menjejaskan beratus-ratus pelancong.

Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) dalam catatan Facebook memaklumkan ia mengalami gangguan teknikal di pusat pemeriksaan pelepasan penumpang terpilih, yang membawa kepada kelewatan.

Sehubungan itu, ia menasihatkan pengembara untuk menangguhkan semua perjalanan yang tidak penting ke luar negara.

Changi sebelum ini sering mendapat undian sebagai lapangan terbang terbaik dunia dengan pemeriksaan imigresen yang biasanya mudah.

“Ia sangat huru-hara di T4 dan komunikasi kurang jelas,” tulis seorang individu di Facebook.

Komennya disertakan gambar yang menunjukkan penumpang sedang berkemas di lobi terminal.

Penumpang yang penerbangannya berlepas tidak lama lagi dipanggil untuk pemeriksaan di kaunter manual, tulis seorang lagi pengembara.

Terdapat juga barisan sangat panjang di Terminal 1 lapangan terbang tetapi kaunter manual melakukan tugas dengan pantas, kata pengembara lain.

“Gangguan sistem imigresen menjejaskan lorong automatik untuk penumpang yang berlepas dan tiba di seluruh terminal,” kata Lapangan Terbang Changi dalam satu kenyataan.

Ia menasihatkan penumpang untuk datang ke lapangan terbang lebih awal.

Barisan panjang kenderaan juga terbentuk di sepanjang dua lintasan sempadan antara Singapura dan negara jiran Malaysia, antara lintasan paling sibuk di dunia.

Lorong automatik terpilih di persimpangan tersebut terjejas, kata ICA.

Bagaimanapun, barisan penumpang dan kenderaan kelihatan berkurangan menjelang petang Jumaat, menurut wartawan AFP.

Menurut ICA, ia memanggil semula kakitangan yang tidak bertugas untuk memberi sokongan tambahan dan menguruskan keadaan bagi memastikan undang-undang dan ketenteraman dan menasihatkan pelancong untuk bekerjasama dengan pegawai di lokasi.

Menjelang lewat petang, pihak berkuasa berkata pelepasan imigresen di semua pusat pemeriksaan telah kembali normal dan pihaknya menjaalankan siasatan untuk menentukan punca gangguan sistem.

BERITA LAIN

China tubuh Pusat Kajian Inisiatif Keselamatan Global

BEIJING, China: Majlis pelancaran Pusat Kajian Inisiatif Keselamatan Global (GSI) berlangsung di sini pada Khamis lepas serentak dengan penyiaran laporan tentang kemajuan pelaksanaan inisiatif tersebut.

BERITA TERBARU

Den Contruction rangkul gelaran juara futsal

KABONG: Pasukan Den Contruction dinobat sebagai juara pada Kejohanan Futsal Terbuka Kabong 2024. Kelab yang berpengkalan di Kuching itu bagaimanapun dipaksa bekerja keras sebelum berjaya