Trending

Guna kaedah tender pra-kelayakan percepatkan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Fadillah bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Sara Hidup Peringkat Negeri Sarawak di Dewan Hikmah Kuching di sini, hari ini. (Foto oleh Ramidi Subari)

KUCHING: Kementerian Kerja Raya dan Kementerian Kewangan dicadang melakukan tender pra-kelayakan berbanding tender terbuka bagi mempercepatkan proses tender pakej kerja projek Lebuhraya Pan Borneo.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof menyatakan walaupun fasa satu lebuh raya itu telah mencapai 98 peratus siap, 35 pakej kerja di Sabah menghadapi beberapa cabaran.

Jelasnya, walaupun ada yang telah ditender (pakej lebuh raya Pan Borneo), terdapat kira-kira 18 lagi yang perlu ditender.

“Menurut laporan Kementerian Kerja Raya, proses tender dijangka siap tahun ini bagi baki pakej yang masih belum ditender.

“Tetapi seperti yang Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) berkata malam tadi, kita perlu pantas apa yang kita boleh laksanakan.  Sebab itu, saya cadangkan mereka membuat tender pra-kelayakan.

“Sekiranya kita membuat tender terbuka, ia akan mengambil masa terlalu lama tetapi dengan tender pra-kelayakan, akan ada kriteria dan hanya sesiapa yang berminat akan mengambil tender,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Karnival Sara Hidup Peringkat Negeri Sarawak di Dewan Hikmah Kuching di sini, hari ini.

Berikutan itu, beliau menegaskan dengan tender pra-kelayakan, hanya mereka yang layak dalam kriteria akan dipanggil untuk mendapatkan tender.

“Jika kita menggunakan proses tender terbuka, bukan sahaja ramai yang akan memohon dan ia akan mengambil sedikit masa untuk diproses, tetapi kriteria kontraktor mungkin tidak boleh dipercayai seperti yang kita harapkan.

“Dan ini sahaja akan menjejaskan projek secara keseluruhan,” katanya lagi.

Untuk rekod, Anwar mengumumkan satu lagi peruntukan tambahan lebih RM1 bilion untuk memulakan kerja membangunkan infrastruktur di sempadan Sarawak dan Sabah.

Beliau berkata dengan keputusan Jakarta baru-baru ini untuk memindahkan ibu negara baharu Indonesia, Nusantara di wilayah Kalimantan, Malaysia tidak akan membiarkan kedua-dua negeri itu terlepas daripada mengambil kesempatan daripada pembangunan baharu itu untuk memajukan lagi sempadan kedua-dua negeri.

“Oleh itu, saya meluluskan satu lagi peruntukan tambahan daripada dana terdahulu untuk Sabah dan Sarawak, berjumlah lebih RM1 bilion untuk pembangunan di sempadan,” katanya.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru