Gunung Murud puncak tertinggi Sarawak

SEMPENA Hari Gunung Antarabangsa baru-baru ini, Pegawai Perhubungan WWF Malaysia Diana Chendai Ngadan, mengimbas kembali pengembaraannya menakluki puncak tertinggi di Sarawak iaitu Gunung Murud.
Penulis juga merupakan bekas pensyarah bukan sahaja seorang yang baharu dalam aktiviti mendaki gunung kerana penulis menawan beberapa gunung seperti Jagoi, Singai, Santubong dan Serapi yang mengambil masa sekitar satu jam perjalanan dari bandar raya Kuching, Sarawak.
Setelah beberapa bulan bersama-sama keluarga panda, penulis ditugaskan menawan Gunung Murud.
Pada Mei 2019, penulis bersama-sama dua rakan yang lain, Nazriman Wagiman dan McKenzie Martin mengambil bahagian dalam majlis resepsi Heart of Borneo Highlands Eco Challenge III anjuran Perikatan Orang Asal di Tanah Tinggi Borneo (Formadat) untuk menjelajah Gunung Murud.
WWF Malaysia sentiasa menyokong usaha Formadat untuk menjadikan Cabaran Eko sebagai kempen mempromosikan projek pemuliharaan jangka panjang di dataran tinggi Bario, Ba’Kelalan dan Long Semadoh, Sarawak; Long Pa’Sia’, Sabah dan Long Bawan, Kalimantan.
Gunung Murud ialah gunung batu pasir yang berdiri pada ketinggian 2.423 meter dari permukaan laut. Lokasi itu terletak di antara sempadan Miri dengan Limbang, di dataran tinggi Maligan-Kelabit. Gunung ini juga terletak di Taman Negara Pulong Tau.
Pendakian ke Gunung Murud mungkin menjadi aktiviti paling mencabar dalam hidup saya kerana pendakian ini lebih sukar daripada Gunung Kinabalu iaitu gunung tertinggi di Asia Tenggara seperti diperkatakan oleh beberapa pihak.
Pengembaraan ke Gunung Murud bermula dari Ba’Kelalan iaitu rumah bagi komuniti Lun Bawang di sebuah perkampungan yang indah antara bukit dan sawah. Kami menempuh perjalanan dari Ba’Kelalan ke Lepo Bunga dengan pacuan empat roda selama satu jam.

Udara Yang Sejuk
Seterusnya, dari Lepo Bunga, kami meneruskan perjalanan dengan berjalan ke kawasan gereja berhampiran.
Jarak perjalanan dari Lepo Bunga ke kawasan gereja Gunung Murud sekitar 5 kilometer dipenuhi hutan tropika dan kawasan yang bermasalah menyebabkan kami perlu berjalan di jalan berlumpur, jalan kayu, mendaki bukit curam dan menuruni trek yang sangat licin.
Udara yang sejuk dan hujan mula turun keesokan paginya. Setelah menjamu sarapan yang enak, misi mendaki puncak Gunung Murud tetap diteruskan meskipun agak kepenatan setelah menempuh perjalanan yang panjang semalam.
Penulis terpegun dengan pemandangan gunung dan terdapat banyak tanaman yang dilihat sepanjang perjalanan. Jika diberi peluang mendaki Gunung Murud lagi, penulis sudah pasti melakukannya.
Keindahan dan kepelbagaian flora dan fauna yang tiada nilai membuatkan penulis mahu pergi sekali lagi.

Suara Sarawak