ARTIKEL

Foto: https://iste.org/iste-20-to-watch-award

Guru bahasa Inggeris Kolej Vokasional Keningau terima anugerah ISTE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KENINGAU: Guru bahasa Inggeris di Kolej Vokasional Keningau (KVC) Dr Sirhajwan Idek dinobatkan sebagai seorang daripada penerima 20 to Watch Award oleh International Society for Technology in Education (ISTE).

Senarai pemenang termasuk dari Amerika Syarikat (AS), Kanada, Mexico dan Northern Mariana Islands diumumkan oleh ISTE, sebuah persatuan pendidikan yang berpangkalan di AS menerusi laman sesawang, kelmarin di https://iste.org/iste-20-to-watch-award.

Menurut Sirhajwan, 35, anugerah itu bersempena dengan sumbangan beliau merintis program pendidikan maya yang membolehkan pelajar dan guru di negara ini menyertai sesi latihan serta pembelajaran secara langsung menggunakan aplikasi Google Meet atau Zoom.

Beliau berkata program pendidikan maya dikenali Virtual, Remote, Live atau Viral telah diiktiraf sebagai satu daripada amalan terbaik pendidikan oleh Pusat Serantau bagi Pendidikan dan Latihan Vokasional dan Teknikal, Pertubuhan Menteri-Menteri Asia Tenggara (SEAMEO) yang berpangkalan di Brunei.

“Projek ini berjaya menghubungkan lebih 2,000 pelajar dan guru di Malaysia dengan pendidik golongan ilmuwan dari negara lain yang membantu mereka mempelajari pelbagai topik serta mengetengahkan hasil kerja mereka dalam bahasa Inggeris,” katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

Sebagai penerima anugerah, Sirhajwan menerima plak, keahlian premium ISTE, pendaftaran percuma ke persidangan maya dan peluang untuk menyumbang terhadap pendidikan berasaskan teknologi melalui penulisan artikel dan sesi perkongsian.

Sementara itu, Pengarah KVC Nordin Akup mengucapkan tahniah kepada Sirhajwan kerana kegigihannya memberi peluang pembelajaran kepada pelajar dan pendidik dengan meneroka pelbagai kaedah.

“Saya harap guru-guru di kolej ini untuk terus cekal memberi yang terbaik dalam mendidik generasi muda negara,” katanya.

Keningau ialah sebuah daerah yang terletak di pedalaman Sabah, kira-kira 106 kilometer ke selatan Kota Kinabalu.– BERNAMA

BERITA LAIN

PERKESO lancar operasi kesan majikan besar-besaran

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) melancarkan Operasi Pengesanan Majikan (Ops Kesan) Peringkat Kebangsaan 2024 secara serentak melibatkan 54 pejabat PERKESO di seluruh negara, semalam.

BERITA TERBARU

Optimum infrastruktur kuasa hidro negara

KUCHING: Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) berminat untuk bekerjasama dengan Sarawak Energy Berhad, Persatuan Tenaga Hidro Antarabangsa (IHA) dan Perikatan Boleh Diperbaharui Global

Buaya tersangkut pada mata kail di Sebuyau

SEBUYAU: Disangka ikan besar, rupa-rupanya buaya tersangkut pada mata kail yang dipasang penduduk di sungai Kampung Nat di sini, hari ini. Komander Operasi PBKII KUP