Trending

Halang hubungan ketenteraan AS-China

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
This photo taken on August 22, 2023 shows a US Navy's P-8 Poseidon patrol and reconnaissance plane circling past a Chinese coast guard ship during the re-supply mission by a civilian boat chartered by the Philippine navy to deliver supplies to Philippine navy ship BRP Sierra Madre in the disputed South China Sea. A team of AFP journalists on board the BRP Cabra, one of the two Philippine Coast Guard escort boats, watched as one of the Chinese ships came within several meters of the vessel. AFP was one of three media outlets given the rare opportunity to join the Philippine resupply mission to Second Thomas Shoal, less than three weeks after Chinese coast guard ships water cannoned a similar replenishment operation. (Photo by Ted ALJIBE / AFP)

ISTANBUL: China pada Khamis berkata, rundingan ketenteraan peringkat tinggi dengan Amerika Syarikat (AS) menghadapi kesukaran dan halangan ekoran sekatan Washington terhadap Menteri Pertahanan China, Jeneral Li Shangfu.

“Beijing dan Washington mengekalkan komunikasi yang jujur dan berkesan melalui saluran ketenteraan dan diplomatik.

Namun, wujud kesukaran dan halangan dalam hubungan itu.

“Kesukaran dan halangan itu timbul disebabkan tindakan AS, merujuk kepada penjualan senjata AS kepada Taipei dan misi pesawat dan kapal perang Amerika di Selat Taiwan dan Laut China Selatan,” lapor Agensi Anadolu memetik sidang akhbar Kementerian Pertahanan China Wu Qian.

China menganggap Taiwan sebagai wilayahnya yang terpisah, manakala Taipei menegaskan kemerdekaannya sejak 1949.

“AS juga enggan menghapuskan sekatan yang tidak adil terhadap pemimpin CMC (Suruhanjaya Tentera Pusat) China,” kata Wu merujuk sekatan AS ke atas entiti China iaitu Jabatan Pembangunan Peralatan dan pengarahnya Li pada 2018 kerana terlibat dalam transaksi penting dengan Rusia.

Pada Mac, Beijing melantik Li sebagai ketua pertahanan China dan pada Jun, China menolak permintaan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin untuk bertemu Li di luar Dialog Shangri-La di Singapura.

Kementerian Pertahanan China menyalahkan AS kerana menjejaskan kepercayaan.

Pada masa sama, kedutaannya di Washington berkata, AS wajar menarik balik sekatan unilateral haram itu bagi mewujudkan keadaan sesuai untuk berdialog.

Selepas lawatan Speaker Dewan Perwakilan AS, Nancy Pelosi ke Taiwan Ogos lepas, China menangguhkan dialog ketenteraan peringkat tinggi dengan Washington dan berikrar untuk mengambil langkah selanjutnya. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru