ARTIKEL

Halimah Yacob putuskan tidak tanding semula pada pilihan raya presiden Singapura

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SINGAPURA: Presiden Singapura Halimah Yacob memutuskan untuk tidak bertanding semula pada Pilihan Raya Presiden yang dijadual diadakan dalam masa beberapa bulan lagi.

Ketika mengumumkan perkara itu di laman Facebook rasminya semalam, Halimah berkata keputusan berkenaan dibuat “selepas pertimbangan yang sangat teliti.”

“Ia satu keistimewaan dan penghormatan yang besar untuk berkhidmat sebagai presiden kelapan Singapura sejak enam tahun lalu…,” katanya.

Halimah, 68, adalah presiden wanita pertama dalam sejarah Singapura.

“Saya sedar tanggungjawab besar sebagai presiden semasa memegang jawatan pada 2017 dan saya telah mencuba yang terbaik untuk melunaskannya.

Matlamat saya adalah untuk membantu mewujudkan masyarakat yang lebih prihatin dan penyayang,” tulisnya.

Beliau turut berterima kasih kepada semua rakyat Singapura atas kepercayaan, timbang rasa dan kebaikan yang diberikan sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Tidak ketinggalan ucapan terima kasih juga diucapkan kepada organisasi masyarakat, sosial dan perniagaan yang telah mencetuskan inspirasi menerusi keyakinan dan semangat yang ditunjukkan untuk membina Singapura yang lebih baik, katanya.

Halimah berkata beliau amat bertuah kerana diberi peluang untuk berkhidmat kepada semua rakyat jelata tanpa mengira kaum, bahasa atau kedudukan sosial sebagai Presiden Singapura.

“Saya akan sentiasa menghargai kenangan indah dan pengalaman yang diperoleh sepanjang tempoh saya berkhidmat. Ini akan memberi inspirasi kepada saya untuk terus menyumbang kepada masyarakat dan negara dengan cara yang lain selagi termampu,” kata Halimah.

Tempoh khidmat beliau dilaporkan akan tamat pada 13 Sept.

Beliau berada di Malaysia pada Mac lalu untuk lawatan negara selama tiga hari. – BERNAMA

BERITA LAIN

Mokhber presiden sementara

TEHRAN: Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim Raisi dan rombongannya dalam

Periksa syarikat produk rempah tercemar

MUMBAI: Lembaga rempah kerajaan India telah melakukan pemeriksaan kilang ke atas dua syarikat pengeluar rempah terkemuka berikutan larangan asing susulan tuduhan beberapa produk telah dicemari

Sekolah di Pakistan ditutup 7 hari

ISLAMABAD: Berikutan peningkatan suhu dan gelombang haba di wilayah Punjab, timur Pakistan, semua sekolah awam dan swasta akan ditutup selama tujuh hari dari 25 hingga

BERITA TERBARU