Trending

Hangzhou bersedia anjurkan sukan Asia

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Maskot rasmi Sukan Asia Hangzhou 2022 (dari kiri) Lianlian, Congcong dan Chenchen di Pusat Media Utama hari ini - Foto BERNAMA

HANGZHOU, 21 Sept (Bernama) — China bersedia sepenuhnya untuk penganjuran Sukan Asia yang mencapai standard Olimpik, dari 23 Sept hingga 8 Okt selepas tertangguh setahun susulan pandemik COVID-19.

Selepas edisi Beijing 1990 dan Guangzhou 2010, Hangzhou – ibu kota wilayah Zhejiang – ialah bandar ketiga menganjurkan temasya sukan pelbagai jenis yang kedua terbesar di dunia itu.

Sukan Asia ke-19 menampilkan 481 acara daripada 40 sukan yang berlangsung di 54 venue, terutamanya di Hangzhou, dan lima bandar hos bersama iaitu Ningbo, Wenzhou, Huzhou, Shaoxing dan Jinhua.

Selaras dengan tema “Heart to Heart, @Future”, Hangzhou mempunyai elemen moden dan hijau dalam penganjurannya, termasuk sistem pembayaran tanpa tunai dan penggunaan teknologi canggih.

Presiden China Xi Jinping dijadualkan menghadiri upacara pembukaan di Stadium Pusat Sukan Olimpik Hangzhou, yang digelar sebagai teratai besar Sabtu ini.

Berdasarkan pemerhatian Bernama, kesediaan untuk menyambut dan menjadi tuan rumah kepada kira-kira 12,000 atlet dari 45 negara sedang giat dijalankan dengan perkhidmatan pengangkutan, penginapan selesa, kemudahan ruang makan dan venue yang serba canggih disediakan.

Perjalanan petugas Bernama semalam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Hangzhou ke Media Village (apartmen) yang terletak di Qianjiang Century City yang baru dibangunkan, dibantu dengan lorong imigresen khusus dan perkhidmatan ulang-alik, serta hiasan dan bahan promosi Sukan Asia ke-19 seperti kain rentang, gegantung dan bunga-bungaan kelihatan di seluruh bandar.

Terima kasih khas kepada sukarelawan yang membantu memudahkan proses ini.

Pusat Media Utama (MMC) yang terletak di Pusat Ekspo Antarabangsa Hangzhou, menyediakan persekitaran kerja yang kondusif untuk kira-kira 5,000 petugas media yang dijangka membuat liputan pada temasya berkenaan.

MMC termasuk Pusat Akhbar Utama, Pusat Penyiaran Antarabangsa, bilik sidang media dan ruang makan dengan pelbagai hidangan serta perkhidmatan lain seperti telekomunikasi, perbankan dan pertukaran mata wang untuk membantu petugas media.

Pengarang Berita Sukan dan Perlumbaan South China Morning Post (SCMP) Joshua Ball, yang mempunyai pengalaman luas kira-kira 25 tahun dalam kewartawanan sukan termasuk membuat liputan Sukan Komanwel Manchester 2002 dan Sukan Olimpik London 2012 berkata Sukan Asia dilihat dianjurkan dengan baik.

“Ini Sukan Asia pertama saya, dan ia sangat mengagumkan. Ia pengalaman yang menarik, Pusat Media kelihatan hebat, Media Village amat besar manakala sistem pengangkutan juga bagus.

“Sukan Asia mempunyai lebih ramai atlet yang bertanding berbanding Sukan Olimpik Tokyo dan Paris. Penganjuran seperti ini memerlukan banyak masa dan usaha, (penganjur) melakukannya dengan baik,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di MMC.

Hangzhou 2022 merupakan Sukan Asia pertama menawarkan kelayakan Olimpik untuk tinju, sama seperti memanah, hoki, pelayaran, tenis dan breaking, manakala e-sukan akan dipertandingkan sebagai sukan berpingat buat kali pertama.

Edisi Hangzhou juga akan menampilkan kira-kira 200 atlet Korea Utara, penyertaan pertama negara itu dalam acara sukan pelbagai jenis peringkat antarabangsa sejak Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018, menamatkan pengasingannya sejak wabak COVID-19 pada awal 2020. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Regu Azam raja libas

REGU Azam dari Bintulu muncul juara Kejohanan Raja Pisak Ragak

Gol Ronaldo memukau

BINTANG sensasi, Cristiano Ronaldo membuktikan sentuhan ajaibnya apabila menyumbat gol

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru