NGENJEN DI SEMANDIN animasi bahasa Sarawak pertama di Malaysia

Trending

Hanya Telang Usan masih berstatus Hijau

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Hanya daerah Telang Usan yang masih berstatus Hijau di Sarawak setakat hari ini.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) menerusi kenyataan berkata, bagaimanapun hari ini Daerah Lawas telah bertukar ke status Jingga daripada status Kuning setelah merekodkan 21 kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari yang lepas.

“Daerah Saratok pula telah kembali ke Jingga dari Merah setelah merekodkan 40 kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari yang lepas.

“Ini menjadikan jumlah daerah berstatus Jingga telah meningkat kepada lima daerah,” katanya menerusi kenyataan harian perkembangan Covid-19 di Sarawak, hari ini.

Sehubungan itu, menurut JPBN terdapat 27 daerah kekal Merah dan tujuh daerah Kuning di Sarawak.

Dalam pada itu, setakat hari ini juga JPBN telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa kawasan.

Katanya, ia melibatkan Rh. Gerunsin Kampung Banting Ili, Lingga, Sri Aman (29 Mei hingga 11 Jun 2021); Rh. Somil Kampung Nansang Ulu Banting, Lingga, Sri Aman (29 Mei hingga 11 Jun 2021); Rh. Kedang Kampung Telok Mulong Banting, Lingga, Sri Aman (29 Mei hingga 11 Jun 2021); Rh. Tanchin Kampung Nansang Ili Banting, Lingga, Sri Aman (29 Mei hingga 11 Jun 2021); Rh. Ujan, Nanga Spaya Engkari, Lubok Antu (29 Mei hingga 11 Jun 2021); Rh. Johned Jungkong Balau Bakong, Lingga (29 Mei hingga 11 Jun 2021); dan Rh. Lau, Rantau Pitak Entabai, Julau (29 Mei hingga 14 Jun 2021).

Baca lain  Pelbagai kemudahan di Mukah untuk penduduk tempatan

Sehubungan itu, JPBN memaklumkan terdapat dua kawasan yang diisytiharkan tamat PKPD hari ini iaitu Rh. Rachak, Nyalak Ladong, Pakan dan Rh. Jangi anak Jambai, KM1, Jalan Ulu Sebauh, Bintulu.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

10 JUN 2023

Berita Terbaru