ARTIKEL

Hasil kerajaan Sarawak diunjurkan RM12.7 bilion 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg mengumumkan bahawa hasil kerajaan Sarawak diunjurkan sebanyak RM12,749 juta (RM12.7 bilion) pada tahun 2024. 

Menurutnya, angka ini merupakan pencapaian tertinggi yang pernah diunjurkan, menunjukkan tekad Kerajaan Sarawak dalam memperkukuhkan kedudukan fiskal negeri.

“Memandangkan komoditi minyak sawit mentah, petroleum dan gas merupakan penyumbang utama kepada hasil negeri, harganya ditentukan oleh pasaran global.

“Justeru, kita (kerajaan) memilih untuk berhemat dan mengambil pendekatan konservatif dalam menyediakan anggaran hasil 2024,” katanya ketika membentangkan cadangan Belanjawan Negeri 2023 pada pembukaan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini, hari ini.

Menjelas lanjut, Abang Johari yang juga Menteri Kewangan dan Ekonomi Baharu berkata anggaran hasil negeri diperoleh daripada sumber utama seperti hasil cukai berjumlah RM5,704 juta atau 45 peratus daripada jumlah hasil yang dijangka pada tahun 2024.

Katanya, ia terdiri daripada RM4,572 juta daripada Cukai Jualan Negeri, yang mana RM3,534 juta daripada minyak mentah, gas asli cecair dan produk petroleum lain.

“Selain itu, RM850 juta daripada minyak sawit mentah dan minyak isirung sawit mentah (kernel);  RM80 juta daripada produk aluminium, RM70 juta daripada loteri, RM33 juta daripada produk kayu, manakala baki RM5 juta daripada arang batu.

“Seterusnya, RM600 juta daripada royalti air mentah; RM290 juta daripada royalti hutan, premium kayu dan tarif;  dan RM242 juta daripada royalti perlombongan, sewa tanah dan lain-lain,” tambanya.

Ujarnya, hasil bukan cukai pula dianggarkan berjumlah RM6,390 juta atau 50 peratus, dengan hasil yang diperoleh daripada sumber daripada pampasan tunai sebagai ganti hak minyak dan gas (RM2,862 juta); RM2,160 juta daripada pendapatan dividen; RM698 juta daripada pendapatan faedah.

Manakala katanya, RM400 juta daripada premium tanah; RM120 juta daripada pampasan tunai sebagai ganti duti import dan eksais ke atas produk petroleum; dan RM150 juta daripada orang lain, termasuk lesen, yuran perkhidmatan, permit dan sewa.

Sementara itu, Abang Johari mendedahkan penerimaan bukan hasil dijangka berjumlah RM28 juta terutamanya daripada deposit tidak dituntut, lebihan bayaran diperoleh semula dan pelupusan kenderaan.

“Bagi pemberian dan bayaran balik persekutuan, ia dijangka berjumlah RM627 juta.  Sumbangan hasil bagi sumber ini telah dinaikkan berikutan keputusan Kerajaan Persekutuan menaikkan kadar Geran Khas sementara bagi Sarawak kepada RM300 juta daripada RM16 juta sebelum ini,” ujarnya.

LAIN-LAIN BERITA

SEDAR mahu belajar daripada GPS untuk majukan Sabah

KUCHING: Parti Sedar Rakyat (SEDAR) bersedia untuk mengadakan rundingan kerjasama dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS). Presidennya, Datuk Othman Abdillah berkata, usaha itu bagi memastikan Sedar

Cubaan tiga lelaki curi kereta gagal

KOTA SAMARAHAN: Cubaan tiga lelaki melarikan sebuah kereta di Taman Uni Garden gagal apabila diberkas polis selepas terbabas di Jalan Stutong, pada malam Selasa. Pemangku

BERITA TERBARU

Kesihatan Tze Yong diutamakan BAM – Norza

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengambil pendekatan tidak terlalu memberi tekanan kepada pemain perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong, dalam usaha mengejar slot ke