ARTIKEL

Ronnie Teo (dua kiri) dan Zulazhar (kiri) ditemu bual dalam program 'Juh Randau' yang disiarkan oleh UKAS. - Foto: UKAS

HAWANA tingkatkan pemahaman orang ramai berhubung kepentingan media sampaikan maklumat sahih dan tepat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) amat penting untuk meningkatkan pemahaman orang ramai berhubung kepentingan media dalam menyampaikan maklumat yang sahih dan tepat.

Presiden Persatuan Wartawan Bahagian Kuching (KDJA), Ronnie Teo Teck Wei, menganggap penganjuran HAWANA 2024 sebagai salah satu platform untuk mengingatkan pengamal media agar menjalankan tugas mereka berdasarkan kod etika kewartawanan.

Beliau menekankan bahawa pengamal media tidak boleh mengabaikan kod etika tersebut.

“Hasil laporan mereka tanpa mengabaikan kod etika adalah sejajar dengan tema HAWANA 2024, iaitu ‘Etika Teras Kewartawanan Mampan’.

“Bagi kita, etika kewartawanan adalah tunjang yang amat penting bagi pengamal media, terutamanya dalam menyampaikan maklumat kepada orang ramai secara telus, sahih dan tepat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program temu bual ‘Juh Randau’ yang disiarkan oleh Unit Komunikasi Awam Sarawak (UKAS).

Justeru, Teo mengalu-alukan orang ramai menyertai pameran semasa sambutan HAWANA 2024 yang akan berlangsung dari 25 hingga 27 Mei ini di Atrium Utama, Plaza Merdeka Shopping Centre di sini.

Menurutnya, terdapat sekitar 20 gerai pameran daripada 17 agensi, termasuk KDJA, untuk dikunjungi orang ramai.

“Jadi, jangan lepaskan peluang ini untuk merasai sambutan bersama pengamal media dari Sarawak dan juga dari Semenanjung Malaysia dan Sabah bersama-sama dengan mereka dari Indonesia dan Brunei Darussalam,” tambahnya.

Sementara itu, Timbalan Presiden KDJA, Zulazhar Sheblee, berkata HAWANA 2024, yang akan diadakan tidak lama lagi, akan menjadi platform untuk mendekatkan media kepada orang ramai dan mempelajari tugas seorang wartawan ketika berada di lapangan.

Menyentuh mengenai peranan KDJA, beliau menyatakan bahawa persatuan itu memainkan peranan penting dalam menjaga kebajikan wartawan di Sarawak selain menyediakan latihan dan aktiviti bagi mengeratkan lagi hubungan antara pengamal media.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU