ARTIKEL

Himpun legenda jaz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Ia kemudian menjadi tarikh rujukan untuk menubuhkan Hari Jaz Antarabangsa, bertepatan dengan masa festival jaz New Orleans diadakan.

New Orleans dianggap memainkan peranan penting dalam perkembangan muzik jaz kerana ia bandar paling berbilang budaya berbanding wilayah lain di AS.

Tradisi muzik Afrika-Amerika bercampur dengan yang lain, dan secara beransur-ansur jaz muncul sebagai gaya muzik unik daripada gabungan ragtime, perarakan, blues dan jenis muzik lain.

Pada abad ke-20, jaz menyatukan ramai orang dari pelbagai latar belakang di AS.

Pentas muzik jaz adalah contoh visual toleransi malah, secara progresif pada masa itu jaz menyediakan ruang yang lebih terbuka untuk wanita.

Sebelum 1920-an, industri muzik dikatakan eksklusif untuk lelaki, dan jaz juga menggalakkan gerakan pembebasan wanita di AS pada masa itu.

Edisi 2024 Hari Jaz Antarabangsa dirancang untuk disambut di lebih 190 negara pada 30 April.

Ketua Pengarah Unesco Audrey Azoulay dan Duta Muhibah UNESCO Herbie Hancock mengumumkan bahawa bandar Tangier, Maghribi menjadi Hos Global dan pusat untuk program Hari Jaz Antarabangsa di seluruh dunia.

Baca lain  Tanghulu Buah bersalut gula

Dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Kebudayaan Maghribi dan Kota Tangier, sambutan empat hari (27 hingga 30 April) ini menekankan warisan jaz bandar itu dan menyerlahkan hubungan budaya dan seni antara penduduk Maghribi, Eropah dan Afrika.

Siri program pendidikan merangkumi acara untuk pelajar dari semua peringkat umur, persembahan khas yang mempamerkan kepentingan muzik Maghribi Gnawa dan hubungannya dengan jaz serta perbincangan tentang sejarah jaz dan kesannya terhadap Tangier.

Konsert Global All-Star yang memuncak di Istana Seni dan Budaya Tangier yang indah dan baharu merupakan karya seni bina mengagumkan.

Ia disiarkan melalui YouTube, Facebook, JazzDay, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan UNESCO kepada penonton di seluruh dunia .

Peminat muzik boleh menantikan persembahan oleh tokoh legenda jaz, blues dan banyak lagi di bandar Tangier Diketuai pemain piano ikonik Herbie Hancock dan Pengarah Muzikal John Beasley (AS), Konsert Global All-Star menampilkan persembahan oleh beberapa artis antarabangsa dari seluruh dunia, termasuk pemuzik mahir Gnawa Abdellah El Gourd (Maghribi).

Baca lain  Konsert perlu atau tidak

Terletak di persimpangan Eropah dan Afrika, Tangier dikenali sebagai tempat ekspresi budaya yang mempunyai sejarah jaz.

Antara artis jaz terkenal dunia yang membuat persembahan di Tangier ialah Josephine Baker, Ornette Coleman, Herbie Mann, dan Archie Shepp.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Erat hubungan bersama komuniti

KEMERIAHAN sambutan Aidilfitri masih dirasai sempena Program Jiwa Madani bersama-sama Komuniti anjuran Ikmas di Dataran Ikmas, baru-baru ini. Program dihadiri tetamu jemputan khas iaitu Pengarah

TAUTAN KASIH MADANI AGENSI ISLAM

IKMAS baru-baru ini mengadakan Program Tautan Kasih Madani sempena Majlis Ramahtamah Agensi Islam Sarawak di Dewan Kompleks Islam Sarawak. Majlis diraikan dengan penuh kemeriahan dan

Perkasa komuniti celik digital

SETIAP tahun, 17 Mei dijadikan sambutan Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia yang diraikan bagi mengiktiraf peranan penting teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam membentuk

Anak cerminan ibu bapa

IBU bapa merupakan pendidik pertama anak. Segala tingkah laku anak sering dikaitkan dengan cara ibu bapa membesarkan mereka. Dalam konteks ini, anak mudah belajar dengan

Guru didik anak bangsa berjaya

SAMBUTAN Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2024 bertemakan “Guru Jauhari Digital, Aspirasi Negara MADANI” diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sultan Ahmad Shah (SASICC), Kuantan, Pahang, 14

Banyak program khas

MELIHAT kejayaan pelaksanaan program belia dalam suku pertama tahun ini, Ikram Kawasan Bintulu membuat perancangan untuk meluaskan program khas buat belia. Menggunakan landskap yang digemari

BERITA TERBARU

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim

Eksport produk kayu menurun

KUCHING: Prestasi nilai eksport produk perkayuan Sarawak merekodkan penurunan sebanyak sembilan peratus dengan sebanyak RM682 juta berbanding RM752 juta untuk tempoh sama tahun lalu. Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali