Hub Tenaga Bersepadu Bintulu: Bantu aliran tunai Sarawak

BINTULU: Kumpulan perkhidmatan tenaga utama Serba Dinamik Holdings Bhd merancang memperkukuhkan kehadiran di persada tempatan dengan pembinaan hub tenaga bersepadu baharu di Tanjung Kidurong Bintulu dengan nilai pelaburan RM300 juta.

Pengarah Urusan Serba Dinamik Holdings Bhd dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Dr Ir Ts. Mohd Abdul Karim Abdullah berkata, Hub Tenaga Bersepadu Bintulu (BIEH) merupakan pembangunan baharu di atas tapak berkeluasan 30 ekar di Tanjung Kidurong.

“Ia juga menempatkan pusat kecemerlangan dan pemeriksaan, pembaikan serta penyelenggaraan di Sarawak.

“Ia dijangka siap akhir bulan ini,” katanya dalam pertemuan eksklusif dengan Suara Sarawak di sini, semalam.

Pembinaan hub tersebut katanya dirancang apabila menerima keperluan daripada sesetengah golongan profesional dalam syarikat berkenaan untuk menambah sumbangan sektor Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Negeri khususnya di Bumi Kenyalang.

“Kebanyakan kerja penyelenggaraan peralatan itu mempunyai teknologi tinggi yang dihantar keluar dari Sarawak, termasuk loji Malaysia LNG, SMDS, Sarawak Energy dan syarikat-syarikat lain.

“Dengan adanya BIEH juga, kita melihat bahawa usaha berkenaan akan menjadi sumbangan terbesar Serba Dinamik membantu mengekalkan pertumbuhan ekonomi kepada warga negeri ini.

“Kami menyasarkan hub ini menjadi sebuah kemudahan pusat yang akan menyediakan pelbagai latihan kecemerlangan, pemeriksaan, pembaikan serta penyelenggaraan termasuk skop kerja yang relevan.

“Pusat ini juga akan menganjurkan bengkel kemahiran, letupan, salutan dan kawasan pemprosesan dan tumbuhan, kawasan fabrikasi dan tempat letak kereta, gudang dan kemudahan penyimpanan.

“Ia juga menempatkan kemudahan lain seperti bangunan pejabat, ruang letak kereta, pencawang kuasa, rawatan air sisa dan pusat latihan,” katanya.

“Salah satu matlamat kami adalah untuk mewujudkan pusat kecemerlangan global MRO dan IRM yang pertama di Malaysia yang direka bentuk untuk memenuhi keperluan industri minyak dan gas serta industri penjanaan tenaga di Malaysia, “ katanya.

Abdul Karim menjelaskan dengan kemudahan yang sedia ada, hub itu akan menjadi sebuah pusat kecemerlangan global bagi aktiviti penyelesaian kejuruteraan sehenti dalam pembaikan dan penyelenggaraan tumbuhan, kemudahan, jentera dan peralatan.

Katanya, hub itu dilengkapi mesin mengimbangi kelajuan tinggi, kawalan berangka komputer mendatar dan pusat pengilangan menegak, mesin pelepasan elektrik, penyelarasan ketepatan tinggi yang menjadi pusat tercanggih pertama di Asia.

“Kami mahu beroperasi dalam kemudahan besar untuk memenuhi perkhidmatan di rantau ini,” ujarnya.

Abdul Karim berkata, ia sejajar dengan inisiatif penjenamaan semula syarikat untuk meletakkan kedudukannya sebagai hub tenaga bersepadu baharu Sarawak yang disokong Kerajaan Sarawak bagi sektor keseluruhannya.

“Kami percaya dan yakin dengan adanya potensi di Sarawak, ia boleh menjadi hub perniagaan tenaga di Malaysia, “ katanya.

Suara Sarawak