Trending

Idam emas Olimpik

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PEMAIN perseorangan lelaki profesional negara Lee Zii Jia telah melaungkan sasarannya untuk menjadi atlet Malaysia pertama memenangi pingat emas Sukan Olimpik Paris 2024.

Hasrat pemain berusia 25 tahun untuk membawa pulang pingat emas sulung negara di temasya terbesar dunia di Perancis itu dinyatakan ketika pertemuan dengan Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh, hari ini.

Yeoh melalui hantaran di laman Facebooknya berkata pemain di ranking keempat dunia itu yang tersenarai dalam program Road to Gold (RTG) seperti diumumkan semalam, menyokong inisiatif dan berterima kasih kerana beliau turut tersenarai ke dalam program itu.

“Lee Zii Jia beritahu saya yang dia betul-betul mahukan pingat emas pertama untuk negara di Paris nanti. “Ia pertemuan yang positif.

Ini yang saya mahu dengar daripada atlet-atlet kita, ia bermula dengan keinginan untuk mendapatkan emas,” katanya. 

Turut hadir pada pertemuan itu Penyelaras RTG Stuart Ramalingam.

Justeru, Yeoh berkata Stuart akan berbincang lebih lanjut dengan ejen Zii Jia mengenai perincian komitmennya kepada RTG yang akan merangkumi penyelarasan bimbingan dan rakan seperlatihan.

Selain Zii Jia, lima lagi wakil dari sukan badminton turut tersenarai dalam program RTG iaitu gandingan Aaron Chia-Soh Wooi Yik, beregu wanita utama Pearly Tan-M.Thinaah dan tiga beregu profesional – Tan Kian Meng-Lai Pei Jing (campuran), Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie (campuran) dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi (beregu lelaki).

Atlet lain turut berada dalam program RTG jaguh berbasikal trek negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan rakan sepasukan Muhammad Shah Firdaus Sahrom dan atlet terjun Datuk Pandelela Rinong Pamg dan Nur Dhabitah Sabri.

Temasya Sukan Olimpik Paris dijadual berlangsung pada 26 Julai hingga 11 Ogos tahun depan. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Gol Ronaldo memukau

BINTANG sensasi, Cristiano Ronaldo membuktikan sentuhan ajaibnya apabila menyumbat gol

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru