ARTIKEL

IDN: Keselamatan data peribadi terjamin

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SHAH ALAM: Kementerian Komunikasi Digital (KKD) hari ini memberi jaminan pembangunan Identiti Digital Nasional (IDN) tidak akan menjejaskan keselamatan data peribadi rakyat, kata menterinya Fahmi Fadzil.

Beliau berkata inisiatif yang diusahakan oleh Mimos Berhad dengan kerjasama beberapa agensi lain itu telah digunakan di beberapa negara luar seperti Estonia, Singapura dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).
“Ramai yang mengatakan kononnya bagi sesetengah negara mereka tidak mahu lakukan, tetapi banyak negara telah lakukan kerana banyak kebaikan. Ia juga akan mengurangkan kos bagi pembangunan aplikasi.
“Seperti saya sebutkan tadi data rakyat Malaysia akan selamat daripada dicuri pihak-pihak berniat jahat. Maka isu keselamatan data peribadi itu dapat dikawal dengan sangat rapi dan rapat,” katanya menepis dakwaan segelintir pihak di media sosial bahawa IDN menjejaskan keselamatan data peribadi.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan Seminar Transformasi Digital dan Inovasi Malaysia-Jepun2023 di Management and Science University, di sini hari ini.

Menyifatkan dakwaan itu sebagai cubaan menakut-nakutkan rakyat, Fahmi berkata usaha dan dasar itu bukan perkara baharu sebaliknya telah diumumkan pada 2021.
“Ia adalah dasar untuk kita menyeragamkan terutama proses daftar masuk merentasi kementerian, kerana kita lihat setiap kementerian akan ada aplikasi dan pendaftarannya sendiri.
“Disebabkan itu maklumat atau pangkalan data itu dipegang oleh banyak pihak, jadi kita nak selesaikan isu pendaftaran tunggal selain isu keselamatan,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan kerajaan telah meluluskan peruntukan awal RM80 juta bagi pembangunan IDN sebagai usaha menyegerakan platform pengesahan diri berkenaan yang dipercayai mampu mempertingkatkan lagi tahap kecekapan perkhidmatan awam.

LAIN-LAIN BERITA

Mesyuarat mingguan hingga 20 Mac selesai isu padi, beras

KUALA LUMPUR: Pengerusi Task Force (Kluster Makanan) Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL), Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta majlis itu

Fahmi ulang jaminan keselamatan sistem PADU

Kerajaan mengulangi jaminan terhadap keselamatan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) susulan dakwaan sistem yang mengumpulkan data peribadi rakyat Malaysia itu digodam. Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil

BERITA TERBARU