ARTIKEL

Impian tahun baharu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SELAMAT Tahun Baharu kepada semua rakyat Sarawak! Dalam menyambut tahun 2024, itu mungkin mempunyai azam dan harapan untuk masa depan. Rakyat Sarawak juga tidak terkecuali.

eberapa azam dan harapan yang mungkin dipegang oleh mereka termasuk kemajuan ekonomi, pemeliharaan alam sekitar, serta peningkatan kualiti pendidikan dan kesihatan.

Di negeri ini, rakyat Sarawak juga menitikberatkan kelestarian alam sekitar sebagai harapan utama.

Usaha melindungi dan memulihara alam semula jadi dianggap sebagai tanggungjawab bersama demi mengekalkan keindahan dan keunikan sumber semula jadi Sarawak.

Lebih-lebih lagi Sarawak kini terus agresif melaksanakan usaha untuk menangani perubahan iklim menggunakan sumber alam semula jadinya sebagai penyumbang sumber tenaga hijau diperbaharui untuk keperluan dunia termasuk negeri ini.

Dasar yang jelas ke arah peralihan kepada tenaga hijau dan bersih menjadi faktor kukuh bagi Sarawak menarik pelaburan asing.

Justeru, menjadi azam baharu rakyat Sarawak khususnya anak muda menambah ilmu dan kemahiran selain meningkatkan daya saing untuk merebut peluang daripada ekonomi baharu yang dirancang Kerajaan Sarawak.

Jika berjaya meneroka ekonomi baharu yang mampu meningkatkan ekonomi dan hasil negeri ini, usaha meningkatkan penyelidikan dan pembangunan ke atas sumber asli Sarawak melalui perniagaan karbon dan penyelidikan telah menghasilkan sumber ekonomi baharu yang akan menggandakan pendapatan Sarawak.

Dengan penekanan terhadap ekonomi ini, belia Sarawak perlu tangkas merebut peluang dengan meningkatkan ilmu dan kemahiran agar layak mengendalikan peluang pekerjaan itu nanti.

Selain itu, turut menjadi harapan rakyat Sarawak tahun baharu ini untuk menikmati pembangunan infrastruktur bagi memperbaiki aksesibiliti kepada kawasan bandar, luar bandar dan pedalaman.

Rakyat berharap pembinaan jalan raya dan kemudahan asas akan memberi impak positif kepada ekonomi tempatan dan kesejahteraan komuniti.

Pembangunan infrastruktur adalah langkah strategik untuk mempercepat pertumbuhan ekonomi, bukan hanya di bandar tetapi juga di kawasan luar bandar yang sering terpinggir.

Harapan ini bukan impian kosong, tetapi satu keperluan mendesak demi memastikan kemajuan seimbang di seluruh negeri.

Rakyat berharap pembinaan jalan raya yang berkualiti dan kemudahan asas seperti bekalan air bersih dan elektrik akan membuka peluang baru dalam bidang perniagaan dan pelaburan.

Dengan meningkatnya aksesibiliti, kawasan yang sebelumnya terpinggir dapat menjadi destinasi pelancongan yang menarik, memberi dorongan kepada ekonomi tempatan.

Impak positif yang diharapkan bukan hanya terbatas kepada aspek ekonomi semata-mata, tetapi juga kesejahteraan komuniti.

Akses yang lebih baik kepada perkhidmatan kesihatan, pendidikan dan kemudahan asas lainnya akan meningkatkan taraf hidup penduduk di kawasan luar bandar.

Dengan harapan yang teguh dan aspirasi yang tinggi, rakyat Sarawak juga menantikan satu era baru yang diilhamkan oleh pemimpin dan wakil rakyat yang berdedikasi dan mampu membawa perubahan positif dalam pelbagai bidang kehidupan.

Rakyat menginginkan wakil rakyat yang tidak hanya peka terhadap isu-isu semasa, tetapi juga proaktif dalam membawa perubahan positif.

Menjadi harapan agar wakil rakyat dapat memahami keperluan dan aspirasi rakyat di setiap kawasan, dari bandar hingga ke pedalaman. Ketelusan dan akauntabiliti juga menjadi penekanan utama.

akyat mengharapkan wakil rakyat untuk bersikap terbuka, menyampaikan maklumat dengan jujur dan terlibat secara aktif dengan komuniti.

Sikap ketelusan dalam pengurusan dana awam dan projek pembangunan adalah aspek yang amat dihargai oleh rakyat.

LAIN-LAIN BERITA

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

Masa cipta kenangan terindah

BEMULA 9 Februari lalu, cuti akhir tahun bagi penggal persekolahan 2023/2024 bermula dan berakhir pada 9 Mac. Cuti sekolah menandakan masa berharga untuk pelajar berehat

Banjir kilat undang trauma

SEJAK kebelakangan ini banjir kilat yang berlaku terutama di kawasan bandar dan perumahan dilihat menunjukkan peningkatan lebih-lebih lagi ketika hujan lebat berterusan melanda sejak beberapa

Prinsip moral tinggi

INTEGRITI adalah sifat jati diri yang merangkumi keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan seumpamanya yang berperanan besar dalam membina

Trend pengangguran global

PENGANGGURAN merupakan fenomena berleluasa yang mempengaruhi individu, keluarga dan masyarakat global. Daripada negara maju sehingga ekonomi membangun, isu pengangguran menjadi cabaran yang memberi kesan kepada

BERITA TERBARU

Dua sahabat didakwa cubaan bunuh lelaki

KUCHING: Dua sahabat didakwa di Mahkamah Sesyen hari ini, atas pertuduhan cubaan membunuh seorang lelaki berusia 36 tahun dalam satu kejadian tular di media sosial

Wawasan Tun Taib menjurus kepada pemodenan Sarawak

KUCHING: Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud mempunyai karakter sebagai pemimpin berwawasan dan seorang yang berfikiran strategik berjaya membawa perubahan, sekali gus