ARTIKEL

Kredit: BERNAMA

Indonesia alami lonjakan ketara penggunaan pengangkutan awam menjelang Aidilfitri

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

JAKARTA: Indonesia mengalami lonjakan ketara dalam penggunaan pengangkutan awam Ahad lepas, mencecah 1.2 juta penumpang dan mencatat rekod bagi musim pengangkutan Aidilfitri tahun ini, menurut Kementerian Pengangkutan.

Pengangkutan feri merupakan mod perjalanan yang paling disukai.

Tiga hari sebelum sambutan, ia menampung 367,031 penumpang, yang merangkumi 31.06 peratus daripada jumlah pengguna pengangkutan awam dalam semua mod.

Jurucakap kementerian, Adita Irawati menyatakan dalam satu kenyataan, “Ini menandakan peningkatan sebanyak 4.31 peratus berbanding tahun lepas dan lonjakan yang mengejutkan sebanyak 1,029.29 peratus berbanding pergerakan harian biasa.”

Dalam mod lain, beliau berkata pengangkutan udara menyaksikan peningkatan dengan 292,855 penumpang, menandakan peningkatan 5.11 peratus berbanding tahun lepas.

Begitu juga, pengangkutan jalan raya mengalami pertumbuhan dengan merekodkan 249,410 penumpang, menunjukkan kenaikan 9.19 peratus.

Pengangkutan kereta api juga menyaksikan lonjakan ketara, merekodkan 178,616 penumpang, menunjukkan peningkatan 9.94 peratus berbanding tahun lepas manakala pengangkutan laut juga mencatatkan pertumbuhan, dengan 93,793 penumpang, peningkatan 7.17 peratus.

Bagaimanapun, pengangkutan persendirian melalui jalan bertol menyaksikan penurunan ketara, dengan 929,692 kenderaan dan 4.6 juta orang masuk dan keluar dari kawasan metropolitan Jakarta, menandakan penurunan 35.19 peratus daripada angka 2023 iaitu 1.4 juta kenderaan dan 7.2 juta orang, tambah Adita.

Kementerian sedang menjalankan operasi pemantauan menyeluruh, meliputi 111 terminal, 16 pelabuhan feri, 51 lapangan terbang, 110 pelabuhan, 173 stesen kereta api, 42 pintu tol dan 20 bahagian jalan arteri.

Dengan kerjasama polis dan tentera, pihak berkuasa kini mengawasi perjalanan 193.6 juta orang untuk cuti Aidilfitri, yang merupakan peningkatan daripada 123 juta orang pada tahun lepas. — BERNAMA

BERITA LAIN

Ireland secara rasmi iktiraf Negara Palestin

DUBLIN: Ireland secara rasmi mengiktiraf Negara Palestin dan menggesa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mendengar suara masyarakat antarabangsa dan menghentikan malapetaka kemanusiaan di Semenanjung

Jepun mahu tubuhkan organisasi siasat kejadian UFO

TOKYO: Penggubal undang-undang Jepun pada Selasa bertemu untuk mewujudkan kumpulan dwipartisan yang akan meminta kerajaan menubuhkan organisasi untuk menyiasat fenomena udara tidak dikenal pasti atau

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)