ARTIKEL

AWANG Tengah (depan, empat kanan) bersama kenamaan lain menyalakan lilin pada kek majlis tersebut.

Industri pembinaan kapal bertaraf antarabangsa Sarawak bernilai RM562.19 juta pada 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SIBU: Industri pembinaan kapal bertaraf antarabangsa buatan Sarawak bernilai RM562.19 juta telah dieksport ke destinasi global pada 2023.

Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, kapal-kapal itu telah dieksport ke negara-negara seperti Indonesia, Singapura, Emiriah Arab Bersatu, Persekutuan Rusia, Australia dan China yang membuktikan kepakaran dan kemahiran orang Sarawak sebagai pembuat kapal.

“Dengan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPPO), saya percaya industri pembinaan kapal dan pembaikan kapal (SBSR) akan menikmati pertumbuhan selanjutnya pada tahun-tahun akan datang.

“Industri perkapalan berfungsi sebagai tulang belakang perdagangan global, menawarkan cara pengangkutan kos barangan yang berkesan dan cekap merentasi wilayah.

“Industri perkapalan akan kekal sebagai pemboleh kritikal untuk memudahkan perdagangan antarabangsa, memupuk pertumbuhan ekonomi, dan menyokong penciptaan pekerjaan dalam industri berasaskan maritim,” katanya ketika berucap menyempurnakan Majlis Sambutan Ulang Tahun ke-5 Persatuan Industri Maritim Sarawak (SAMIN) di sini semalam.

Pada majlis tersebut juga, Awang Tengah turut melancarkan edisi kedua Penerbitan Buku Industri Maritim Sarawak dan Lagu Tema SAMIN.

Awang Tengah, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan, menyifatkan kapal sebagai wira perdagangan antarabangsa yang tidak didendang, kerana ia merapatkan jurang antara negara untuk menghubungkan pengeluar kepada pasaran global yang berpotensi.

Beliau juga berkata, sektor maritim di Sarawak adalah komponen penting dalam pembangunan ekonomi, yang mewujudkan rangkaian perhubungan global serta menyediakan hubungan penting dan pengangkutan buat orang ramai dan barangan, terutamanya di kawasan pantai dan pedalaman Sarawak.

“Industri maritim terus memainkan peranan penting untuk membolehkan perniagaan yang terlibat dalam perdagangan antarabangsa menyediakan pilihan pengangkutan yang boleh dipercayai untuk barangan mereka.

“Industri ini berada pada kedudukan yang baik untuk memacu integrasi ekonomi melalui pelaburan rentas sempadan, kerjasama perdagangan, penggunaan teknologi dan inisiatif kemampanan,” jelas Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar itu.

Malah, katanya lagi, industri perkapalan di Sarawak akan menjadi pemangkin kepada inovasi dan kemajuan teknologi dalam reka bentuk kapal, automasi dan pendigitalan yang meningkatkan kecekapan, keselamatan dan keselamatan operasi maritim.

“Kerajaan Sarawak akan terus mewujudkan persekitaran perniagaan yang kondusif untuk menyokong pertumbuhan industri.

“Kami akan membangunkan lagi taman perindustrian, termasuk taman untuk aktiviti SBSR, menaik taraf infrastruktur seperti rangkaian jalan raya dan kemudahan pelabuhan serta pembangunan keupayaan dan kapasiti modal insan kami,” jelas ADUN Bukit Sari itu.

Sementara itu, Awang Tengah turut menggesa SAMIN untuk terus memainkan peranan penting dalam memajukan sektor maritim, memupuk inovasi dan kerjasama untuk pertumbuhan yang lebih mampan dalam komuniti maritim.

Pada majlis tersebut, beliau turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM50,000 kepada SAMIN untuk membantu menjalankan aktivitinya.

Hadir sama ialah Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Alice Lau Kiong Yieng, Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Michael Tiang Ming Tee, Pengasas SAMIN, Ngieng Ping Sing, Presiden Kehormat Seumur Hidup SAMIN, Dr Renco Yong, dan Presiden SAMIN, Ling Tiu Khing

BERITA LAIN

Projek pembangunan giat dijalankan di sekitar Debak

SARIBAS: Beberapa pembangunan di kawasan sekitar Daerah Kecil Debak telah dipergiat bagi memastikan kawasan tersebut terus menikmati kemajuan. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)