Inovasi, teknologi bantu perniagaan kecil

KUCHING: Malaysia bersamasama Kerjasama Ekonomi AsiaPasifik (Apec) komited melaksanakan pembaharuan dalam struktur dan dasar ekonomi yang kukuh untuk mendorong inovasi dan meningkatkan produktiviti.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Malaysia (Medac) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, antara fokus utama termasuk digitalisasi perniagaan kecil dan tidak rasmi termasuk kumpulan terjejas akibat pandemik Covid-9.

Menurutnya, digitalisasi, inovasi dan teknologi memainkan peranan penting dalam membina perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berdaya tahan.

“Digitalisasi pasti dapat meningkatkan produktiviti sekitar 26 peratus, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Apec dan menghasilkan potensi besar yang lain, sekaligus mendorong pemulihan PKS dengan lebih cepat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian APEC PKS pada Forum Perniagaan 2020 di Shenzhen, China pada Isnin.

Dalam hal berkaitan Wan Junaidi berkata, transformasi digital PKS telah dipercepat dengan bijak dan pantas di tengah-tengah krisis Covid-19.

“Inovasi dan teknologi akan membantu meningkatkan daya tahan PKS terhadap kejutan yang berlaku dalam ekonomi ekoran pandemik ini.

“Transformasi ini juga akan membawa hubungan positif terhadap produktiviti PKS, keterangkuman dan aktiviti perniagaan yang berterusan termasuk membantu mencari pelanggan baharu di luar sempadan,” ujarnya.

Beliau menjelaskan, di sebalik semua manfaat transformasi digital itu, ia menunjukkan bahawa penggunaan digital bukan proses yang mudah dan mempunyai cabaran tersendiri. “Masalah, kekurangan dan jurang infrastruktur yang berkaitan dengan digital sangat diperlukan dalam ekonomi Apec.

“Ia termasuk masalah keselamatan, kekurangan kepakaran, bakat dan pengetahuan dalam inisiatif digitalisasi dan sebagainya.

“Oleh itu, dalam semangat Apec tugas utama kami adalah untuk memperkuatkan kerjasama bagi membantu PKS dalam mengatasi semua cabaran dalam peningkatan krisis,” tegasnya.

Suara Sarawak