ARTIKEL

Perdana Menteri Anwar berucap pada pada sambutan Jubli EmasBank Pembangunan Islam (IsDB), di Riyadh, Arab Saudi pada Ahad. - Gambar Bernama

IsDB tangani isu ketidakadilan, ketidaksamaan dan marginalisasi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

RIYADH: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Ahad menyatakan keyakinan terhadap Bank Pembangunan Islam (IsDB) yang akan terus memainkan peranan penting dalam menangani isu ketidaksamaan dan marginalisasi, terutamanya dalam kalangan umat Islam.

Beliau berkata, bank itu mempunyai peranan untuk menangani isu ketidakadilan, ketidaksamaan dan marginalisasi terutamanya dalam kalangan umat Islam.

“Umat Islam masih merupakan kumpulan terbesar dari segi jumlah kawasan yang dilanda kemiskinan yang diabaikan.
“Saya fikir, selain daripada usaha oleh kebanyakan kerajaan dan badan antarabangsa kita, IsDB mempunyai peranan penting untuk menangani isu ini.

“Malah, apabila kita melihat harapan untuk penyelesaian yang baik terhadap konflik di Gaza selepas berhadapan kekejaman oleh rejim Israel,” kata beliau dalam ucapan pada sambutan Jubli Emas IsDB, di sini.

Anwar berkata, apabila isu ini dapat diselesaikan, IsDB akan dilihat sebagai pemain yang mengagumkan, bersama-sama dengan kerajaan yang mencuba memulihkan ekonominya.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, bank itu perlu merebut peluang tersebut.

“Jika kita tidak mengambil peluang ini, ketidaksamaan akan bertambah buruk, masalah akan timbul. Dan kita akan melihat sekali lagi, marginalisasi yang besar dalam komuniti kita,” tegas beliau.

Selepas menyaksikan sumbangan IsDB sejak 50 tahun yang lepas, Perdana Menteri menyatakan keyakinannya terhadap keupayaan bank itu untuk terus maju, terutamanya dengan kepimpinan muda baharu yang menerajuinya.

“Saya mempunyai keyakinan penuh bahawa anda akan menjadi pemain utama untuk melangkaui fokus lazim Bank Pembangunan Islam, tetapi maju ke hadapan untuk menangani isu-isu penting mengenai teknologi baharu.

“Keperluan untuk keterangkuman dan semangat untuk membantu orang ramai, terutamanya mereka yang dipinggirkan, melalui pendidikan, latihan, peluang ekonomi, pemerkasaan ekonomi dan keusahawanan,” kata beliau.

Beliau berkata, IsDB mendapat sokongan Malaysia dalam usahanya ke arah ini.
Sementara itu, beliau turut menyertai pemimpin negara anggota dan bukan anggota lain dalam merakamkan ucapan tahniah kepada bank itu bersempena ulang tahun ke-50 memupuk pembangunan sosioekonomi dalam kalangan negara anggotanya.

Malaysia menyertai IsDB pada 12 Ogos 1974 dan mempunyai langganan modal sebanyak 1.55 peratus bernilai ID868.18 juta (dinar Islam) atau bersamaan dengan satu hak cabutan khas Tabung Kewangan Antarabangsa.

Selain itu, IsDB juga telah membiayai 166 projek di Malaysia yang bernilai AS$963.2 juta dengan sejumlah 160 projek (AS$945.8 juta) telah siap manakala enam lagi projek (AS$17.4 juta) sedang dilaksanakan.

Anwar berada di ibu negara Arab Saudi itu selama dua hari mulai Ahad bagi mengetuai delegasi Malaysia untuk meninjau pelbagai peluang ekonomi dan menarik pelaburan baharu di Mesyuarat Khas Forum Ekonomi Sedunia (WEF).
Beliau turut dijemput untuk menghadiri sambutan Jubli Emas IsDB.

Pada Isnin, Perdana Menteri dijadualkan menyaksikan pemeteraian memorandum persefahaman antara Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan IsDB membabitkan Kewangan Islam dan Pasaran Modal Islam. – BERNAMA

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli