ARTIKEL

Men and women exercise by running on the streets with trees and flowers.

JADIKAN PRODUKTIF

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

»Berikut ialah beberapa kiat terbaik untuk menjalani minggu yang produktif dan bermakna:

1. Buat perancangan dengan cermat: Awali minggu dengan merancang jadual berkaitan hal yang perlu anda capai. Buat daftar tugasan dan keutamaan yang jelas agar anda tahu perkara yang harus dilakukan.

2. Pentingkan keseimbangan: Pastikan anda mengatur waktu untuk pekerjaan, istirahat, olahraga dan seimbangkan waktu untuk bersam-sama keluarga atau teman. Keseimbangan antara pekerjaan dengan kehidupan peribadi penting demi kesejahteraan anda.

3. Pecahkan tugas menjadi bahagian lebih kecil: Apabila anda memiliki tugas besar, pecahkannya menjadi tugasan yang lebih kecil dan terkelola. Ini membuat tugasan terasa lebih mudah dan tercapai.

4. Fokus pada perkara penting: Tetapkan prioriti untuk tugas paling penting dan mendesak. Jangan terjebak dalam pekerjaan yang kurang produktif yang dapat mengganggu fokus anda.

5. Tetapkan waktu untuk sempurnakan tugasan anda: Sisihkan waktu khusus untuk menyempurnakan tugas yang semakin hampir anda selesaikan. Ini dapat membantu mencegah tugas yang setengah jadi terkumpul sehingga akhirnya tidak dapat diberes dengan memuaskan.

6. Elak penundaan: Cubalah untuk mengelak kecenderungan menunda pekerjaan. Mulakan segera menjalankan tugasan yang sudah anda rancangkan.

7. Cukup istirahat: Pastikan anda mendapat istirahat yang cukup setiap hari. Tidur yang berkualiti mampu membantu meningkatkan produktiviti dan daya tumpuan anda.

8. Jaga Kesihatan: Makan makanan sihat dan sentiasa tetap terhidrasi. Berolahragalah secara teratur demi menjaga kebugaran fizik dan mental anda.

9. Pantau kemajuan anda: Selama minggu, pantau sejauh mana anda mencapai tujuan yang dirancang. 

Ini memberi anda peluang untuk menyesuaikan rencana jika diperlukan.

10. Refleksi akhir minggu: Pada akhir minggu, luangkan waktu sejenak untuk merenungkan apakah yang sudah anda capai. 

Apakah pelajaran yang anda kutip dan bagaimanakah anda dapat memperbaiki tugasan pada minggu berikutnya.

Ingatlah bahawa setiap orang memiliki rujukan serta dan gaya kerja berbeza, jadi pilihlah kiat paling sesuai dengan diri dan situasi anda. 

Jangan lupa mengutamakan kesejahteraan peribadi dan menjaga keseimbangan antara produktiviti dengan menjaga keperluan peribadi anda.

BERITA LAIN

Hayati falsafah korban

HARI ini 10 Zulhijah 1445 Hijrah, umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji. Ia sangat sinonim dengan ibadah

Fadillah ucap Selamat Hari Bapa

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, hari ini mengucapkan Selamat Hari Bapa yang disambut hari ini kepada semua insan yang bergelar bapa.

Pelihara kepelbagaian warisan negara

PEREDARAN zaman yang semakin kompetitif ketika ini dilihat memberi kesan ketara ke arah terhakisnya khazanah budaya masyarakat majmuk di negara ini. Andai kata tiada inisiatif

Penting kerjasama kumpulan

PIHAK kaunselor pelatih Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengadakan program bina jati diri melibatkan 25 pelajar di Sekolah Menengah Al-Amin Kuching, Sabtu lalu. Inti pati

Lokasi wajib dikunjungi di Sibu

SIBU ialah salah sebuah bandar di Sarawak yang menarik dengan kepelbagaian budaya, warisan dan terkenal dengan sejarah masyarakat Cina. Banyak sejarah Sarawak berkait rapat dengan

BERITA TERBARU

PUSTAKA agih daging korban kepada 220 asnaf

KUCHING: Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) memperluaskan rezeki dengan mengagihkan daging korban sempena Program Ibadah Korban PUSAKA 2024 kepada 220 orang asnaf bertempat di