ARTIKEL

JATUH SEKALI bangkit tiga kali

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KEGEMBIRAAN ketika mencapai kejayaan pasti mengukir seribu satu makna, namun di sebalik kejayaan yang dikecapi, tersimpan kisah suka dan duka.

Sedar tidak sedar, itulah lumrah kehidupan dalam mencapai secebis kejayaan, pasti ada segenggam cabaran dihadapi.

Apatah lagi fasa kejatuhan.

Setelah mencapai kejayaan, mungkin sukar mengekalkannya, kerana ia boleh dicemburui sehingga ada tindakan atau cubaan menjatuhkan.

Kejatuhan dalam kejayaan mungkin tidak ramai yang mengalaminya, tetapi sering terjadi secara individu mahupun organisasi.

Biasa kita dengar peribahasa, gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya, malah ada juga pepatah, jatuh sekali, bangun tiga kali seperti bait lagu Aman Ra.

Liriknya ringkas, namun menusuk ke kalbu — fasa kejatuhan atau kegagalan ialah guru terbaik untuk kita bangkit dan terus berusaha mengejar kejayaan.

Ya, memang sakit apabila terjatuh, lebih-lebih lagi terjatuh dari tempat tinggi, sakitnya sukar digambarkan.

Kesakitan yang dialami sepanjang usaha pasti dikecapi dengan kemanisan kejayaan.

Pernah berlaku kepada diri sendiri dan ia banyak menjadi pengalaman untuk kekal positif.

Ketika terjatuh, kita berasa sakit dan membuatkan kita terus berfi kir sama ada mahu bangun sekelip mata atau menunggu masa sesuai untuk membuktikan bahawa kita mampu bangkit semula.

MOTIVASI

Mengulas topik ini, ramai fi gura terkenal di dunia pernah jatuh.

Siapa sangka nama-nama besar yang amat dikenali dengan kejayaan masingmasing bermula dengan kejatuhan.

Sebagai contoh, Walt Disney.

Siapa yang tidak tahu dengan jenama animasi terkemuka, namun pernahkah kita tahu bagaimana sejarahnya mencipta nama.

Sebelum mencipta empayar ikonik Disney, Walt Disney menghadapi banyak kegagalan, termasuk mufl is dan kehilangan studio animasi pertamanya.

Bahkan, dia pernah dipecat daripada syarikat akhbar tempatnya bekerja kerana kekurangan idea dan imaginasi.

Kini, Walt Disney dikenali di seluruh dunia dengan pelbagai siri animasi dengan jumlah keuntungan berbilion dolar.

Begitu juga dengan kisah pengasas Apple, Steve Job.

Jenama trend terkini dengan pengeluaran pelbagai produk teknologi tinggi.

Komputer, muzik, laptop, telefon pintar dan sebagainya, teknologi yang dicapai menerusi kejayaan bersama selepas menelusuri fasa kejatuhan.

Steve Jobs pernah disingkir daripada syarikat itu pada 1985, malah lebih malang apabila dia menghadapi tempoh kegagalan dengan usaha niaga seterusnya — NeXT Computer.

Bagaimanapun, dia kembali menyertai Apple pada 1997 dan memainkan peranan penting dalam kebangkitannya.

Satu lagi kisah inspirasi dunia, Oprah Gail Winfrey — pengacara televisyen, pelakon, penerbit dan dermawan Amerika Syarikat.

Beliau paling dikenali dengan rancangan temu bualnya, The Oprah Winfrey Show — program paling tinggi rating dalam jenis dalam sejarah yang bersiaran dari 1986 hingga 2011.

Oprah Winfrey menghadapi zaman kanak-kanak yang sukar, dibelenggu kemiskinan dan penderaan.

Pernah dipecat dari pekerjaan televisyen pertamanya, tetapi berjaya bertahan dan terus menjadi salah satu personaliti media paling berpengaruh di dunia.

Kisah ini mengingatkan kita bahawa kegagalan sering menjadi sebahagian daripada perjalanan menuju kejayaan.

Kuncinya ialah belajar, tabah dan gunakan motivasi mereka sebagai batu loncatan untuk mencapai perkara yang lebih besar.

Pengalaman jatuh, sama ada dari segi menghadapi kegagalan, kemunduran atau cabaran, ia boleh mencabar emosi dan mental.

Perspektif diri amat penting dalam menangani fasa kejatuhan, malah ia memerlukan strategi untuk bangkit semula dan terus melangkah.

TERUS BANGKIT

Jika gagal, jangan mengalah dan anggap ia sebagai bahagian dalam kehidupan. Pemikiran negatif harus ditukar kepada positif bagi menetapkan fokus dan kekuatan kepada kejayaan sekali gus membina keyakinan.

Penetapan matlamat yang realistik juga memainkan peranan kepada langkah untuk bangkit daripada kejatuhan Bagaimanapun, ia harus dibahagikan daripada matlamat besar kepada kecil dan boleh dicapai bagi mengekalkan motivasi.

Belajar dan menyesuaikan diri dengan situasi semasa bagi bangkit semula untuk mencapai kejayaan baharu.

Teliti dan menilai semula kegagalan sebagai peluang berkembang, belajar dan pertumbuhan, ia pasti dapat diselitkan dalam aspek penambahbaikan strategi baharu menerusi pendekatan yang sesuai.

Harus diingat, setiap kita menghadapi cabaran dan kemunduran dalam hidup, namun keupayaan untuk bangkit semula ialah kemahiran berharga menyumbang kepada pertumbuhan peribadi dan daya tahan.

LAIN-LAIN BERITA

Dapur bersih idaman

DAPUR merupakan bahagian paling penting di dalam rumah terutamanya untuk ibu. Kawasan dapur boleh menjadi tidak selesa jika kita mengabaikan faktor kebersihan ketika memasak atau

Enam nilai bersama

Bagi merealisasikan visi itu, perubahan budaya kerja mesti dilakukan dengan mengubah sikap dan tingkah laku negatif serta membuang segala budaya kerja lama yang tidak lagi relevan.

Integriti mantap budaya kerja

PROGRAM PENGUKUHAN ORGANISASI menjadi platform terbaik dalam membentuk dan memantapkan semangat berpasukan. Pendekatan ini juga sebagai saluran bagi pihak pengurusan mengadakan perbincangan dua hala dan

Perkhemahan lasak bahasa Arab

LIMA puluh enam murid dari 17 sekolah di sekitar daerah Simunjan baru-baru ini menyertai Perkhemahan Bahasa Arab (Mukhayyam ‘Arabiy) Peringkat Negeri Sarawak Siri Satu selama

Rai kepelbagaian kaum di sekolah

SARAWAK terkenal dengan perpaduan dalam kepelbagaian kaum dan agama, yang menjadikannya unik di mata rakyat negeri lain. Disebabkan faktor kepelbagaian itu, tentunya pelbagai perayaan diraikan

Untuk apa berpersatuan penulis?

KATA Shahnon Ahmad dalam bukunya Weltanschauung Suatu Perjalanan Kreatif (DBP, 2008:340): Dalam perjalanan kreativiti selama ini, salah satu aspek yang sering tidak dapat dilupakan dan

BERITA TERBARU

TYT Sarawak bulih gelar Pehin Sri

KUCHING: Tuai Pemegai Menua (TYT) Nengeri Sarawak, Tun Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar udah nerima Darjah Utama Yang Amat Mulia Satria Bintang Sarawak (S.B.S) ke

Pelabuhan Bintulu peneraju pelabuhan Sarawak

KUCHING: Pelabuhan Bintulu adalah peneraju pelabuhan Sarawak, bukan sahaja dari segi eksport gas asli cecair (LNG) tetapi juga terminal eksport LNG terbesar di Asia Timur,