ARTIKEL

Jepun tangguh pelancaran roket H2A

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

TOKYO: Jepun menangguhkan pelancaran roket H2A yang dijadualkan pada Mei ke Ogos atau lebih lewat, kata agensi angkasa lepas negara itu, lapor berita Kyodo.

Penangguhan tarikh itu dibuat dengan alasan ia berkongsi bahagian dengan roket penggantinya yang terpaksa memusnahkan diri sejurus selepas berlepas pada Mac lalu.

Tiada pelancaran baharu dirancang ketika ini selepas beberapa siri kegagalan untuk Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun, termasuk kegagalan roket H3 generasi akan datang dan kegagalan Epsilon-6 yang lebih kecil pada Oktober lalu, yang diarahkan untuk memusnahkan diri selepas menyimpang dari trajektori yang dimaksudkan sejurus selepas berlepas.

Roket H2A, yang pada masa ini dijadualkan untuk kekal dalam perkhidmatan sehingga pelancaran ke-50, mungkin terkesan jika kerja untuk memastikan punca kegagalan H3 mengambil masa lama.

Roket H2A mempunyai reputasi untuk kebolehpercayaan, dengan pelancaran ke-46 pada Januari menandakan misi kejayaannya yang ke-40 berturut-turut.

Pelancaran seterusnya, yang asalnya ditetapkan pada Mei, adalah yang ke-47 untuk roket H2A dan membawa pendarat lunar SLIM yang dibangunkan JAXA.

Dengan pelancaran bertujuan untuk menguji teknologi bagi pendaratan tepat di bulan, agensi itu mengatakan ia perlu dilakukan mulai Ogos untuk memastikan kapal angkasa itu memasuki orbit yang betul untuk sampai ke permukaan bulan.

Tingkap untuk kapal angkasa itu memasuki orbit sedemikian adalah terhad, dengan masa terbaik seterusnya selepas Mei ialah Ogos atau lebih lewat, menurut agensi itu.

Agensi itu berkata, roket H3 Jepun yang gagal pada pelancaran sulungnya pada Mac, berkemungkinan besar tidak berfungsi kerana arus elektrik yang berlebihan di dalam enjin peringkat kedua roket itu memutuskan kuasa.

H2A dan H3 berkongsi komponen dalam enjin peringkat kedua mereka.

BERITA LAIN

Thailand serah surat rasmi sertai BRICS

BANGKOK: Thailand secara rasmi telah menghantar surat hasrat untuk menyertai organisasi antara kerajaan yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, yang dikenali dengan

BERITA TERBARU

KGS anjur kejohanan golf profesional

SIBU: Buat julung kalinya, Kelab Golf Sibu (KGS) akan menganjurkan kejohanan golf profesional di sini. Presiden KGS, Wong Pak Cheng, berkata kejohanan profesional itu ialah