JHS iktiraf tokoh perhutanan

KUCHING: Jabatan Hutan Sarawak (JHS) memberi penghormatan kepada dua tokoh perhutanan ikonik sempena ulang tahun ke-100 jabatan pada 22 November lalu.

Mereka ialah Prof. Dr. Eberhard F. Bruenig dan Datuk Dr. Freezailah Che Yeom, yang dianugerahkan Tokoh Perhutanan di atas pengalaman luas mereka dan banyak sumbangan kepada sektor perhutanan, bukan sahaja kepada negeri tetapi juga pada skala global.

Dr. Bruenig, yang dilahirkan pada 16 Mei 1926 di Schoningen, Jerman berkhidmat di Sarawak sebagai Pembantu Konservator Hutan di JHS di bawah Perkhidmatan Awam Luar Negara (HMOCS) dari 1954 hingga 1963.

Beliau juga terlibat dalam kerja-kerja perundingan dalam penyelidikan perhutanan dan perancangan serta pengurusan hutan lestari pada tahun 1990-an sebelum menjadi saintis akademik sepenuhnya sejak tahun 2007.

Dr Bruenig telah mendedikasikan hidupnya ke pelbagai bidang penyelidikan termasuk hutan dan ekologi perhutanan dengan memberi tumpuan kepada interaksi dan hubungan antara tumbuhan, tapak dan persekitaran semula jadi dan antropogenik dan sosial sebagai ekosistem, perancangan jangka panjang, risiko dan ketidakpastian; organisasi, kekacauan dan keteraturan pesanan fizik kuantum sebagai teori dan fakta.

Prof. Dr. Eberhard F. Bruenig (duduk, lima kiri) bersama kakitangan JHS pada Ogos 1963.

Beliau telah menerbitkan sejumlah 330 penerbitan mengenai pelbagai kajiannya.

Sementara itu, Dr. Freezailah berkhidmat dalam pelbagai jawatan berkaitan perhutanan di Malaysia selepas mendapat Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam Ekologi Hutan pada tahun 1974.

Beliau dipilih sebagai Pengarah Eksekutif Pertubuhan Kayu Tropika Antarabangsa (ITTO) oleh anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Mesyuarat UNCTAD di Geneva pada tahun 1986 dan beliau bekerja dengan ITTO selama 13 tahun.

Beliau memainkan peranan penting dalam mempromosikan pemahaman yang lebih baik antara ITTO dan organisasi bukan kerajaan (NGO) serta penggubalan kriteria dan petunjuk untuk menilai pengurusan hutan lestari.

Inisiatif yang dijalankan oleh Dr. Freezailah seperti perundingan tidak rasmi membawa ITTO menghantar misi bebas bersejarah untuk menilai status pengurusan hutan lestari di Sarawak pada tahun 1989.

Laporan dari misi menghasilkan satu siri projek yang dibiayai oleh ITTO untuk mengukuhkan hutan lestari pengurusan dan pemuliharaan hutan di Sarawak, termasuk penubuhan kawasan konservasi lintas batas yang mengatasi sempadan Sarawak dan Indonesia.

Dr. Freezailah juga terlibat dalam Program Heart of Borneo dan dilantik sebagai pengerusi pengasas Majlis Persijilan Kayu Malaysia (MTCC) di mana beliau berkhidmat selama 17 tahun.

Beliau dianugerahkan pelbagai anugerah dan penghormatan di dalam dan luar negara pada awal tahun ini.

Beliau telah dilantik ke Panel Penasihat untuk Meja Bulat Nasional mengenai Pemuliharaan Biodiversiti oleh Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli.

Datuk Dr. Freezailah Che Yeom menerima anugerah Tokoh Perhutanan. Turut kelihatan Yang Dipertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud (tiga kiri), Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg (empat kiri) dan pengarah JHS Datuk Hamden Mohammad (dua kanan) serta tetamu kehormat lain.

Suara Sarawak